Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Više od polovine pacijenata zaraženih korona virusom prijavilo je ovaj, manje poznati simptom

Preuzmite sliku

Temperatura, suh kašalj i kratak dah simptomi su novog virusa Covid-19 koji se raširio po cijelom svijetu

Korona virus daje različite simptome kod različitih ljudi, a postoje oni koji će ovaj virus prebroditi asimptomatski – bez simptoma.

S druge strane većina je onih koji ispoljavaju simptome virusa koji su slični gripu, samo što se manifestuju danima nakon zaraze i sve počinje polako.

Jedno istraživanje u Kini urađeno u Hubeiju među oboljelilma u periodu od 18. januara do 28. februara ustanovilo je simptmime o kojim smo malo govorili, a prisutan je kod više od polovine zaraženih.

Pacijenti kod kojih je virus izazvao probavne probleme u prosjeku su se zadržavali dva dana duže na bolničkom liječenju od onih koji su imali samo respiratorne smetnje.

Moguć razlog za ovo je što su se pacijenti sa probavnim problemima kasnije javljali na liječenje jer su otklonili mogućnost zaraze korona virusom uslijed izostanka respiratornih simptoma.

Rezultati su pokazali da su 84 odsto pacijenata koji su imali probavne probleme imali i gubitak apetita.

Dijareja je drugi, najčešći simptom koji je pratio čak 29 odsto oboljelih od korona virusa koji su imali probavne probleme.

Ostali simptomi vezani za probavne probleme su povraćanje i bol u stomaku.

Svaki sedmi pacijent koji je bio pozitivan na testu za korona virus je imao digestivne probleme sa izuzetkom respiratornih.

Dr. Brenan Spigel sa američkog Univerziteta za gastroetrologiju upozorila je da su pacijenti sa korona virusom i digestivnim problemima imali lošiju kliničku sliku od onih sa respiratornim problemima.

– Jako je važno da se dijareja doda kao simptom Covid-19 virusa jer na taj način bolest može da se prepozna i prije nastupanja respiratornih problema – naglasila je ona. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,