Utorak, 26. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ultraljubičasto zračenje može pomoći u ubijanju aerosolnih čestica korona virusa

Preuzmite sliku

Istraživači sa Univerziteta Cranfield u Ujedinjenom Kraljevstvu koristili su računarske simulacije kako bi pokazali da se relativno sigurnije zračenje dalekog ultraljubičastog svjetla (UVC) može koristiti za dezinfekciju prostorija.

Istraživači smatraju kako to može dodatno pomoći u uništavanju aerosolnog korona virusa, posebno u zatvorenim okruženjima, prenosi N1.

U studiji, objavljenoj u časopisu Scientific Reports, navodi se kako niska doza UVC-a može povećati stopu dezinfekcije za 50-85 posto u usporedbi sa samo ventilacijom prostorije. Za razliku od standardnog ultraljubičastog svjetla koje ubija mikroorganizme, ali i uzrokuje rak kože, daleko UVC svjetlo sigurno je upotrebu.

“U zatvorenim okruženjima gdje možda nije moguće fizičko distanciranje, aerosolni koronavirus oslobođen disanjem povećava šansu za širenje bolesti. Ovo je istraživanje pokazalo da daleka UVC rasvjeta može pružiti alternativni, siguran i jeftin način ublažavanja prijenosa virusa SARS-CoV-2”, rekao je Liang Yang, koautor studije sa Sveučilišta Cranfield.

“Detaljnim i preciznim računalnim modeliranjem dinamike fluida uspjeli smo pratiti i eliminisati prijenos patogena u zraku”, objasnio je Yang.

Uz ove veličine smanjenja, daleko UVC osvjetljenje moglo bi se upotrijebiti za ublažavanje prijenosa virusa u situacijama gdje su rizici od zaraze veći, a to je posebno korisno u prostorima sa slabom ventilacijom, istaknuli su autori studije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje