Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Učestalo mokrenje: Doktori savjetuju kako da se riješite ovog problema

Preuzmite sliku

Ovisno o tome koliko tekućine redovmo pijete, stalna želja za mokrenjem može biti prvi znak infekcije poput infekcije mokraćnog sistema (IMS) ili može biti znak hroničnog stanja poput preaktivnog mokraćnog mjehura. Evo što može uzrokovati učestalo mokrenje. 

Moguće je imati “mali mjehur” ili smanjeni kapacitet mjehura, posebno ako ste bili podvrgnuti određenim operacijama, urološkim stanjima ili zračenju. Ako redovno idete na zahod i praznite mjehur više od osam puta dnevno, to bi mogao biti znak preaktivnog mjehura, kaže urologica Courtenay Moore.

Isto vrijedi i za učestalo mokrenje noću – ako se budite i mokrite više od dva puta tokom noći, vjerovatno imate problema s mjehurom. Postoje i drugi akutniji uzroci učestalog mokrenja, uključujući infekcije.

Šta uzrokuje učestalo mokrenje? 

Pretjerano aktivan mjehur 

Učestalo mokrenje može biti glavni znak da imate preaktivan mokraćni mjehur (PMM). To je najčešći uzrok povećane učestalosti mokrenja u odsutnosti infekcije, kaže dr. Moore.  

Podjednako pogađa oba spola, no učestalo mokrenje kod žena može se manifestirati kao iznenadna potreba za češćim odlaskom na zahod. Uobičajeni uzroci PMM-a uključuju slabe mišiće zdjelice, oštećenje živaca, infekciju, prekomjernu težinu ili korištenje alkohola, lijekova ili kofeina.

 • Infekcije mokraćnog sistema

  Jedan od drugih uobičajenih uzroka učestalog mokrenja je infekcija mokraćnog sistema (IMS). Ona uzrokuje disuriju ili bol pri mokrenju i povećanu učestalost jer bakterije iritiraju sluznicu mokraćnog mjehura i same mišiće, kaže dr. Moore.

  Više od polovice svih žena doživi IMS u nekom trenutku svog života. Ponekad je to akutna infekcija koja se liječi i brzo prolazi, pa bi se vaša učestalost mokrenja trebala smanjiti nakon što se riješi, ali možete doživjeti i recidiv. Uobičajeno je recidiv unutar prvih nekoliko mjeseci infekcije, jer je 80% recidiva IMS uzrokovano dugotrajnim bakterijama koje se nikada nisu potpuno očistile.

  Infekcije mokraćnog sistema mnogo su češće kod žena jer je mokraćna cijev ili otvor mokraćnog mjehura mnogo kraći od mokraćne cijevi u penisu, što omogućuje lakši ulazak bakterija. U stvari, žene imaju 30 puta veću vjerovatnost da će dobiti IMS od muškaraca, prema Uredu za žensko zdravlje američkog

   

 • IMS također je čest tokom trudnoće.  

  U trudnoći, naš imunološki sistem je malo potisnut kako ne bi odbacio fetus koji raste, stoga smo osjetljiviji na infekcije, uključujući infekcije mokraćnog sistema, objašnjava ginekologica Jasmine Pedroso.  

  Dijabetes 

  Dijabetes, posebno dijabetes tipa 2, još je jedan čimbenik rizika za PMM.

  Ako ne pazite na kontrolu šećera u krvi, višak glukoze može ući u mokraću. Visoka razina glukoze dovodi do viška vode u urinu, a kako se vaš mjehur puni s više tekućine, mokrenje je češće, objašnjava dr. Moore.

  Intersticijski cistitis

  Hronično stanje intersticijski cistitis – što je upala mokraćnog mjehura u odsutnosti infekcije – također nije jedinstveno za žene, ali obično uzrokuje učestalo mokrenje kod žena, zajedno s pritiskom i bolom u mokraćnom mjehuru. Zapravo, intersticijski cistitis je dva do tri puta češći kod žena nego muškaraca. Iako istraživači nisu sasvim sigurni što uzrokuje stanje, neke teorije ukazuju na defekt u tkivu mokraćnog mjehura, mastocite i postojanje imunološkog sistema koji napada mokraćni mjehur (slično drugim autoimunim stanjima).

  Trudnoća 

  Normalno je češće mokriti tokom trudnoće.

  Tokom trudnoće postoje hormonalne promjene, tačnije povećanje progesterona (ključnog hormona koji priprema maternicu za trudnoću) i relaksina (hormona koji pomaže omekšati cerviks prije poroda) koji uzrokuju povećanu elastičnost naših mišića i ligamenata, uključujući zdjelicu, mišiće poda koji okružuju mjehur i otvor mjehura (mokraćnu cijev), kaže dr. Pedroso.
  Te promjene mogu otežati zadržavanje urina. Zatim, kako se maternica širi s rastućim fetusom, ona se širi iza i na vrhu mjehura, toliko da se kapacitet mjehura može prepoloviti do trećeg tromjesečja, dodaje ona, piše Ordinacija.hr

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,