Četvrtak, 13. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Sarajevu još nije urađena analiza čestica iz smoga: Ni zaštitne maske ne štite u potpunosti

U Kantonu Sarajevo na snazi je stanje pripravnosti zbog enormne zagađenosti zraka i koncentracije lebdećih čestica PM10 koje su iznad graničnih vrijednosti na svim mjernim mjestima u gradu. Iako je visok stepen zagađenja zraka prisutan skoro mjesec dana, kako saznaje Anadolu Agency, analiza štetnosti po ljudsko zdravlje čestica koje udišu stanovnici Sarajeva još nije urađena.  

Stručnjaci za kvalitetu zraka godinama upozoravaju kako je potrebno uraditi analize kako bi se ustanovila stvarna štetnost čestica u zraku.

“Tek ove godine su obezbijeđena sredstva za analizu čestica i čeka se odobrenje Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, koji su pronašli sredstva i raspisali tender kako bi se počelo sa analizom čestica. Te čestice su uglavnom sitne čestice soli, metala, sredstava za posipanje ceste, čestice koje nastaju prilikom sagorijevanja u motornim vozilima, čestice iz ložišta”, kazala je Sanela Salihagić, rukovoditeljica Odjeljenja sanitarne hemije u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Eksperti za zrak tvrde kako PM10 čestice sadrže deset mikrona i najzagađenije su, jer sadrže otrovne milimetarske čestice koje udisanjem ulaze direktno u pluća.

– Najguroženija djeca i bolesnici –

 Na štetnost takvih čestica, osim iz Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, upozorio je i Federalni hidrometeorološki zavod BiH apelujući danas na korištenje zaštitnih maski. One su efikasnije od šalova jer ne propuštaju najveći dio štetnih čestica u pluća. Osim što najteže pogađaju djecu, štetne čestice su vrlo opasne za osobe sa respiratornim problemima i kardiovaskularnim oboljenjima, upozorio je FHMZ. I pored toga, do danas vlasti Kantona Sarajevo nisu donijele odluku o prekidu nastave u školama i na fakultetima niti o proglašenju vanrednog stanja.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo vrši monitoring zraka na tri lokacije u gradu. Kažu kako od 29. novembra bilježe visoke koncentracije zagađujućih čestica koje su najizraženije tokom gradske špice, kada ljudi idu na posao i vraćaju se kućama.

Dozvoljena vrijednost od 50 mikrograma skoro mjesec dana neprekidno je udvostručena. Vrijednosti negativnih čestica u zraku variraju tokom dana, a kulminiraju noću.

“Trenutno imamo u porastu koncentracije čestica PM10, ostali su polutanti daleko ispod. Jučer (21. decembra) smo imali količinu 141 mikrograma po metru kubnom na mobilnoj stanici na Ilidži, na Otoci 166 mikograma što je prekoračenje tolerantne vrijednosti. Treća stanica bila je kod Alipašine džamije, ali smo prije par dana dobili novu lokaciju i čekamo njeno priključenje kod Vijećnice, čekamo odobrenja da je pustimo u rad”, kazala je Salihagić.

– Zasad samo izvještaji, preporuke, leci –

Istakla je kako, pored mjerenja, Zavod djeluje u skladu sa svojim nadležnostima i pedlaže mjere zaštite građana od zagađenja zraka. Ovih dana podijelili su letke građanima s ciljem, kako kažu, “podizanja svijesti” građana.

“Imamo nadležnost da izdajemo zdravstvene prekopruke, na osnovu mjerenja šaljemo svakodnevno izvještaje”, kazala je Salihagić.

Budući da je na snazi prvi stepen, odnosno stanje pripravnosti, u Sarajevu još uvijek nema uslova da se proglasi drugi stepen uzbune koji je proglašen protekle sedmice, 16. decembra, kada je su u gradu zabilježene vrijednosti od 350 mikrograma po metru kubnom. Tada je Sarajevo “pariralo” Pekingu, gdje je na snazi najviše upozorenje, crveni alarm, zbog štetnih čestica koje su dostigle 303 mikrograma po kubnom metru, što je 20 puta veća koncentracija od bezbjednsnog nivoa koji je propisala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U Zavodu za javno zdravstvo tvrde da “zasad, nema razloga da proglasimo drugi stepen, odnosno da bismo dali upute operativnom štabu”.

– Ni maska ne štiti potpuno –

Iz Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo kazali su kako ih veliki broj građana kontaktira te da rado daju upute o prevenciji u stanju velike aerozagađenosti, ali kako nisu nadležni za rješenje tog problema.

“Djeca su najugroženija. Prije pet dana imali smo značajno povećan broj pacijenata zbog magle i smoga. Ako se građani moraju kretati, neka koriste maske, one su dizajnirane da pomognu, ali te najmanje čestice su najopasnije, one prolaze i kroz masku i prodiru direktno kroz pluća”, poručila je šefica smjene u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS prim. dr. Amra Bašić-Živadinović. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,