Ponedjeljak, 6. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Trideset godina je pušio kutiju cigareta na dan: Pluća 52-godišnjaka u potpunosti promijenila boju

Snimak pluća čija boja više nije normalne, ružičaste boje, pregledan je više od 25 miliona puta, te se mnogi pitaju, vrijedi li uništavati svoje zdravlje zbog trenutnog zadovoljstva

Snimak prikazuje ljekare koji vade organe iz mrtvog čovjeka. Naime, ovaj 52-godišnjak 30 godina, dnevno je konzumirao kutiju cigareta.

Ovaj strastveni pušač svoje organe želio je donirati, međutim, umjesto zdrave, ružičaste boje, njegova pluća bila su u potpunosti crna, a sve zbog višegodišnjeg nakupljanja ostataka duhana, prenosi Mirror.

Video je ubrzo postao viralan, a korisnici društvenih mreža nazvali su ga “najboljom objavom protiv pušenja ikada”.

Dr. Chen, vodeći hirurg za transplantaciju pluća, kazao je kako je donor proglašen mrtvim nakon što je njegov mozak prestao funkcionisati, a odlučeno je da će se njegovi organi donirati.

Međutim, nakon što je izvadio pluća, doktor je shvatio da ih neće moći donirati pacijentu koji je dugo bio na listi čekanja, jer je na njima bilo mnogo oštećenja koja su rezultat tri decenije pušenja.

Dr. Chen na društvenim mrežama je napisao kako mnogi pušači imaju pluća koja tako izgledaju.

– Naš tim je odlučio odbiti pluća za transplantaciju. Ako ste strastveni pušač, pluća vam neće biti prihvaćena ako ih odlučite donirati nakon smrti. Pogledajte ova pluća – da li još imate hrabrosti pušiti? – napsiao je.

On je lokalnim medijima izjavio i to da pacijent prije smrti nije bio podvrgnut CT pregledu. Njegov mozak je prestao funkcionisati i nakon smrti je odlučeno da se pluća doniraju.

– Početni testovi oksigenacije su bili uredu, ali kada smo uzeli organe, shvatili smo da ih nećemo moći iskoristiti – kazao je. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje