Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svi su ludi za supom od kostiju: Evo zašto je manekenke pijuckaju umjesto kafe

Preuzmite sliku

Popularno

Na jednoj od prošle jeseni održanih sedmica mode mogle su se vidjeti manekenke kako u backstageu umjesto kafe pijuckaju supu. I to ne neku laganu od povrća, nego pravu, konkretnu supu od kostiju.

Naravno, masnoća je prethodno brižno uklonjena. Nakon što se o tome pročulo, upotpunjeno svjedočanstvom neke od mršavica da taj napitak podiže energiju bolje od kafe, svi su postali ludi za supom koja se savršeno uklapa u trenutno popularne trendove u prehrani kao što su Paleo i “clean eating”.

Što bi rekli Amerikanci, supa je nova kafa. Dokaz je i niz ugostiteljskih objekata specijaliziranih za supe i čorbe, pred kojima se čeka u redu za porciju “to go”.

U čemu je stvar? Zahvaljujući mekom tkivu koje obavija kosti, supa od kostiju puna je aminokiselina i kolagena koji pomažu tijelu da izgradi zdrave kosti, kožu i kosu te da se lakše bori protiv prehlade, gripe i bolova, piše Slobodna Dalmacija.

Dugim iskuhavanjem kostiju oslobađaju se minerali poput kalcija, fosfora, magnezija, kalija i natrija, koji pomažu u borbi protiv umora, tjeskobe i nesanice te blagotvorno djeluju na probavni system.

Osim toga, šoljica ima samo 86 kalorija, što je bolje od kafe s mlijekom koja sadrži i od sto kalorija naviše.

  • supa-juha-corba1
  • Oni koji su se s kafe “prešaltali” na supu, tvrde da im je ispijanje 2-3 šoljicee dnevno donijelo vidno poboljšanje tena i noktiju te obilje energije. Tvrde da se osjećaju manje tromo i da im se oporavila probava, kao i da, ispijajući supicu između obroka, manje žude za grickalicama i slatkišima.

    Evo savjeta za pravljenje supice: goveđe kosti najprije malo prepecite pa ih podlijte i dugo kuhajte (bar 12 sati) s puno luka, korjenasog povrća i pasiranog paradajza, a pred kraj kuhanja dodajte malo čilija, đumbira i po želji malo soka od limete.

    Možete je napraviti i od piletine, no u tom slučaju postupak je malo drugačiji: preskočite pečenje i skratite kuhanje na 8-10 sati, a na kraju dodajte svježi person.

    Neki stručnjaci navode da je dobro na početku kuhanja u lonac dodati malo jabučnog octa, kako bi se minerali bolje izvukli iz kosti te da prva dva sata kuhanja treba redovito obirati masnoću i pjenu koja se stvara na vrhu. Što se tiče količine kostiju, treba ih puno: najbolje je napuniti lonac i doliti vode da prekrije kosti. Zvuči skupo? Pa baš i nije, osobito ako uzmete u obzir da se ovakvasupa može sačuvati i po sedam dana u frižideru, a osim za pijuckanje možete je koristiti za kuhanje rižota i drugih jela, jer se, u kuharskom smislu, zapravo radi o temeljcu. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,