Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci otkrivaju: Da li je sigurno jesti proklijali bijeli luk?

Preuzmite sliku

Popularno

Ako je bijeli luk tek počeo klijati i još uvijek je relativno čvrst i bez mrlja, vjerovatno će biti dobrog okusa, iako stariji luk može biti gorak, neugodno opor okus, piše Simply recipes

Trebate li baciti ili je siguran za jelo? Trebate li izvaditi klice i kuhati s ostatkom?

Evo šta uzgajivač bijelog luka, registrirani dijetetičar, kuhar i stručnjak za bacanje hrane kaže o tome je li u redu jesti proklijali luk. Svi ovi stručnjaci slažu se da je savršeno sigurno jesti proklijali bijeli luk.

  • ‘Ako vidite male, nježne zelene izdanke na bijelom luku ili čak unutar lukovice, to samo znači da se luk sam razmnožava’, objašnjava Richard LaMarita, kuhar i instruktor biljnog kulinarstva na Institutu za kulinarsko obrazovanje,

    ‘To je potpuno prirodno i sigurno’.

    Možete jesti proklijali bijeli luk, ali je li to dobra ideja?

    ‘Bijelom luku je potrebno neko vrijeme da proizvede te izdanke pa bi to moglo značiti da je luk malo ostario’, kaže LaMarita.

    ‘Proklijali luk nije opasan za jesti, ali možda neće imati najbolji okus’, dodaje Bonnie Taub-Dix, registrirani dijetetičar nutricionist i autor knjige Read It Before You Eat It.

    ‘Budući da je klijanje pokazatelj da luk više nije najbolje kvalitete, trebali biste ga pokušati upotrijebiti što je prije moguće prije nego što se dodatno pokvari’, kaže Janice Revell, suosnivačica StillTasty.com, web stranice koja čitateljima pomaže u izbjegavanju bacanja hrane.

    Prema Gregu Studeru, uzgajivaču bijelog luka sa sjedištem u Wisconsinu, dok češanj luka koji je počeo klijati možda neće imati dobar okus, sama klica ima blag okus, tako da nema potrebe za uklanjanjem. Zapravo, zelene izdanke mladog bijelog luka mnogi smatraju delikatesom. Naravno, ako ne želite jesti klice, možete ih ukloniti tako da luk prerežete na pola i vrhom noža uklonite zeleni dio.

    ‘Biijeli luk je loš i treba ga baciti kada postane pljesniv, mekan, spužvast i promijeni boju”, kaže LaMarita,

    ‘Svježi bi luk trebao biti pun i čvrst te čvrsto omotan svojom ljuskom’.

    Studer dodaje: ‘Ako vaš luk omekša, vrijeme je da otvorite lukovicu i bacite mekane češnje, a pratite ostale bijelog luka i pokušajte ih potrošiti što je prije moguće’.

  • Kako čuvati bijeli luk da ne proklija?

    1. Držite luk na hladnom i suhom

    ‘Bijeli luk je najbolje čuvati na hladnom, tamnom i prozračnom mjestu’, kaže Studer i dodaje da ga treba čuvati podalje od sunčeve svjetlosti, kao i od vlage i topline. Studer također kaže da izbjegavate čuvanje luka u zatvorenoj ladici ili ormariću, pored vrućih uređaja poput šporeta ili u frižideru.

    ‘Keramičke staklenke za luk pomažu održati ga hladnim i svježim ako imate male količine. Dobra žičana košara obješena na hladnom mjestu izvrsna je za veću količinu luka’.

    Ovisno o sorti bijelog luka, dobro uskladištene lukovice mogu trajati između dva i devet mjeseci.

    2. Ne možete iskoristiti svoj bijeli luk prije nego što nikne? Pokušajte ga zamrznuti

    Revell i Studer preporučuju zamrzavanje bijelog luka ako ga ne možete upotrijebiti prije nego što nikne ili ako imate veliku količinu koja je tek počela nicati.

    ‘Jedna je mogućnost oguliti i nasjeckati bijeli luk prije nego što ga stavite u zamrzivač u vrećici za zamrzavanje ili hermetički zatvorenoj posudi’, kaže Revell,

    ‘Tada možete jednostavno uzeti komadiće smrznutog luka kada vam zatreba, što je vrlo zgodno. Također možete staviti cijelu glavicu luka u zamrzivač u vrećici za zamrzavanje ili hermetički zatvorenoj posudi. Bijeli luk će u zamrzivaču izdržati oko godinu dana’, prenosi Večernji list

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,