Srijeda, 8. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta se dešava kada pojedete bijeli luk na prazan stomak?

Preuzmite sliku

Bijeli luk je uvijek koristan i često ga preporučuju stručnjaci za jačanje imuniteta i zbog brojnih drugih zdravstvenih pogodnosti. Međutim, šta se desi kada jedete bijeli luk na prazan želudac?

Naučnici su otkrili da jedenje bijelog luka na prazan stomak povećava njegovu efikasnost kao prirodnog antibiotika. To se dešava zato što su bakterije otkrivene i ne mogu se odbraniti od „strašnog bijelog luka“.

Bijeli luk sadrži oko 400 aktivnih materija, bogat je vitaminima i mineralima: adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcijum, selen, sumpor i fosfor.

Bijeli luk ima dezinfekciono, antibakterijsko i fungicidno djelovanje, uporedivo s najboljim antibioticima. Najvažniji sastojak bijelog luka je ahoin čiji efekt je bolji od djelovanja aspirina.

Redovnom primjenom podstiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi, bolesti srca. Odličan je antioksidant, pa štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: