Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Španski naučnici otkrili kakve veze imaju gubitak čula mirisa i COVID-19

Preuzmite sliku

Gubitak osjeta mirisa, iako neugodan, može biti dobra vijest za oboljele od COVID-19.

Gubitak čula okusa i mirisa pokazao se jednim od ključnih simptoma kod osoba koje su zaražene koronavirusom. No, naučnike već mjesecima zanima postoji li šta specifično kod anosmije povezane s koronavirusom.

Stručnjaci s Odjela neurologije Kliničke bolnice u Valladolidu mjesecima su istraživali i otkrili zašto je anosmija toliko važna u ovoj pandemiji.

Anosmija je povezana s nižom smrtnosti od COVID-19 u bolnicama, istaknuli su u naučnom članku koji potpisuje čak 17 španskih stručnjaka.

Analizom podataka i praćenjem pacijenata koji su u bolnicu u Valladolidu bili primljeni u martu i aprilu, otkrili su kako je gubitak čula sluha zabilježen većinom kod žena te se pojavljivao kod između 33,9 i 68 posto oboljelih.

Osim što su bez čula mirisa češće ostajale žene, stručnjaci su utvrdili da je taj simptom najčešće značio i blaži oblik bolesti, te se češće pojavljivao kod mlađih ljudi. Tako je prosječna dob oboljelih koji su izgubili čulo mirisa bila oko 61 godinu, dok su ostali oboljeli u prosjeku imali 67 godina.

Španski naučnici na kraju su zaključili da pacijenti koji, kao jedan od simptoma bolesti COVID-19, imaju gubitak njuha, imaju i manje šanse da završe u jedinici intenzivne medicinske skrbi.

Špansko istraživanje poklopilo se sa objavom drugog istraživanja belgijskih ljekara, koji su otkrili da do gubitka mirisa ne dolazi zato što virus oštećuje dio mozga zadužen za interpretaciju mirisa, već jer njegovim ulaskom u tijelo dolazi do šireg metaboličkog poremećaja moždane kore, među kojima su i dijelovi zaduženi za miris. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje