Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šest znakova anemije i prirodni načini kako je spriječiti…

Preuzmite sliku

Anemija je stanje u kojem ljudsko tijelo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca, drugim riječima kada u krvi nema dovoljno hemoglobina – proteina koji nosi kisik u crvenim krvnim ćelijama.

Nekoliko se znakova i simptoma javlja kod svih vrsta anemije, poput umora, otežanog disanja i osjećaja hladnoće. Ostali uključuju – vrtoglavicu, slabost, glavobolju te neke ne toliko karakteristične, ali i dalje veoma važne simptome:

Blijeda koža – Kada naše tijelo ne dobije dovoljno kisika ili pati od smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca, naša koža mijenja boju i izgledamo vrlo blijedo. To se ne odnosi samo na lice, već na cijelo tijelo, posebno na ruke, kapke i jezik.

Nepravilni otkucaji srca – Niske vrijednosti hemoglobina otežavaju rad srca, pa ono mora naporno raditi pokušavajući nam dati dovoljno kisika što bi moglo rezultirati nepravilnim otkucajima srca.

Umor – Ako naši organi ne dobivaju pravu količinu kisika, tijelo mora puno više raditi kako bi proizvelo dovoljno energije za svakodnevno funkcionisanje, a to nas čini veoma umornima, prenosi MissZdrava.

Problemi s koncentracijom – Svi naši organi trebaju kisik da bi dobro funkcionisali, a mozak nije iznimka. Ako je nivo kisika niži od potrebnog, ne možemo razmišljati jasno i patimo od loše koncentracije i lošeg fokusa.

Pukotine na rubu usana – Većina nas ponekad ima suhe ili ispucale usne od vjetra, sunca ili hladnih temperatura, ali anemija također uzrokuje da određena područja na našim usnama puknu, posebno na uglovima.

Tanki nokti i lomljenje – Ako su ti nokti lomljivi ili imaju oblik žlice, to bi mogao biti još jedan čest, ali ne tako poznat simptom anemije. Oni također trebaju kisik da bi ostali zdravi.

Anemija globalno pogađa više od dvije milijarde ljudi, što je više od 30 % ukupne populacije. Posebno je česta u zemljama s malo resursa, ali utiče i na mnoge ljude u industrijaliziranom svijetu. Unutar SAD-a anemija je najčešće krvno stanje. Procjenjuje se da tri miliona Amerikanaca ima taj poremećaj.

Kako spriječiti anemiju?

Neke vrste anemije, poput nasljednih, ne mogu se spriječiti. Međutim, anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza, nedostatkom vitamina B12 i nedostatkom vitamina B9 možeš spriječiti dobrom prehranom. Postoji mnogo vrsta anemije, a liječenje će se razlikovati ovisno o tome šta je uzrokovalo ovo stanje.

Neki od prirodnih tretmana za spomenuto stanje su i :

Fermentirana hrana – Prepuna probiotika, dobrih bakterija koje pomažu našem probavnom sistemu da dobro funkcioniše, fermentirana hrana poznata je po tome da liječi sluznicu crijeva.

Povećan unos folata – Folat je oblik vitamina B9 i igra važnu ulogu u mnogim funkcijama u našem tijelu, uključujući izgradnju zdravih crvenih krvnih ćelija.

Povećan unos B12 – Vitamin B12 također je bitan element zdravih crvenih krvnih ćelija. Vegetarijanci, vegani i trudnice mogu biti izloženi većem riziku od nedostatka vitamina B12.

Povećan unos željeza – Željezo je jedan od elemenata koji je neophodan za pravilno funkcionisanje našeg tijela. Ključni je mineral za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i njegov nedostatak vrlo vjerovatno uzrokuje anemiju. Postoje 2 načina za povećanje unosa željeza – dodacima i hranom (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,