Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Šest kožnih problema na intimnom području uzrokovanih seksualnim odnosima

Preuzmite sliku

Koža na i oko spolnog organa je vrlo osjetljiva tokom i nakon spolnog odnosa što je i logično jer upravo ta senzibilnost omogućava i postizanje seksualnog zadovoljstva. A, budući da sve ima svoje dvije strane, negativna strana te osjetljivosti su problemi s kožom, prenosi MissZdrava. Ginekologinja i venerologinja Kyrin Dunston, objasnila je koje su najčešće iritacije i kako ih izbjeći.

Alergijska reakcija na prezervativ

Reakcija: Ako odmah nakon odnosa tokom kojeg ste koristili prezervativ osjećaš svrab i nelagodu u intimnom području, vjerovatno imaš alergiju na lateks. Neke žene čim dođu u dodir s lateksom odmah dobiju snažan osjećaj peckanja.

Rješenje: Odmah nakon odnosa iziritirano područje namaži kremom Kortizon ili i na njega stavi led. Alternativa prezervativima od lateksa su oni od janjeće kože, ali oni ne štite od seksualno prenosivih bolesti, tako da se prije prelaska na taj oblik kontracepcije i ti i partner trebate testirati na spolno prenosive bolesti.

Alergija na spermu ili lubrikant

Reakcija: Alergija na sjemenu tekućinu je vrlo rijetka, prema studiji provedenoj na Univerzitetu u Cincinnatiju u SAD-u svega oko 40 hiljada žena pati od ovog stanja. Kyrin Dunston je u svojoj dugogodišnjoj praksi imala dvije pacijentice koje su imale laganu alergiju na sjemenu tekućinu. Dunston je istaknula da su žene puno češće alergične na sapun koji njihov partner koristi za intimno područje te na lubrikantne.

Rješenje: Nužno je provesti malo istraživanje kako bi se otkrio uzrok alergije. Dakle neka partner promijeni sapun koji koristi, zatim analiziraj imaš li alergijsku reakciju i kad ne koristiš lubrikant. Za olakšanje se koriste kreme na bazi steroida, ali primarno treba otkriti uzrok.

Male pukotine na koži

Reakcija: Učestalije su nakon analnog, dok su nešto rjeđe nakon vaginalnog odnosa. Uglavnom nastaju u slučajevima kad muškarac ima izrazito velik spolni organ te prilikom grubog seksa. Pukotine uglavnom nastaju u blizini vaginalnog otvora, i uzrokuju osjećaj peckanja, a ponekad i lagano krvarenje.

Rješenje:

Ako je ogrebotina mala pomoći će sjedenje ili pranje toplom vodom, a ako krvarenje ne prestaje potrebno se obratiti ljekaru. Treba imati na umu da je analno područje puno osjetljivije od vaginalnog i da je predigra te upotreba lubrikanata obavezna.

Trihomonijaza

Reakcija: Spolno prenosive bolesti poput klamidije i gonoreje uzrokuju kožne iritacije na vaginalnom području. Jedan od češćih uzroka iritacije je trihomonijaza. Nije prepoznatljiva poput herpesa, a ima je 3, 7 miliona osoba u SAD-u prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Simptomi su slični alergiji, ali svrab je teško podnošljiva, a može se pojaviti i sivkasti iscjedak.

Rješenje: Trihomonijazu treba dijagnosticirati ljekar, a u slučaju da je nalaz pozitivan oba partnera se trebaju piti antibiotike. Budući da je za trihomonijazu pogodno kiselo stanje organizma treba prilagoditi prehranu iz koje valja izbaciti šećer, bijelo brašno te procesuiranu hranu.

Genitalni herpes

Reakcija: Kod žena koje imaju herpes, trenje tokom seksa može uzrokovati izbijanje mjehurića, budući da se virus herpesa nalazi u korijenu živaca. Ako se herpes prenese seksualnim putem, obično je potrebno oko sedam dana da se pojave prvi simptomi u obliku vrlo bolnih crvenih mjehurića.

Rješenje: Upotreba prezervativa smanjuje rizik od prijenosa bolesti, ali treba imati na umu da prezervativ ne pokriva cijelo intimno područje gdje se može nalaziti herpes. Također treba izbjegavati spolni odnos kad su simptomi herpesa izraženi i imati na umu da se može prenijeti i oralnim seksom, kojeg je bolje izbjegavati ako jedan od partnera ima herpes. Također treba upotrebljavati anti virusne kreme.

Genitalna bradavica

Reakcija: Simptomi se pojavljuju tek nekoliko sedmica ili mjeseci nakon zaraze. U nekim slučajevima prvi simptomi se mogu javiti i nakon nekoliko godina. Isto kao i u slučaju genitalnog herpesa, prezervativ donekle može spriječiti prijenos bolesti, ali treba imati na umu da ne pokriva cijelo genitalno područje. Virus HPV uzrokuje genitalne bradavice, a seksualni odnos može pogoršati stanje zbog trenja.

Rješenje:

Za prvu pomoć pomaže stavljanje leda ili sjedenje u slanoj kupki, ali nužno je osim liječenja, dakle eliminacije virusa, odstraniti bradavice. odstranjivanje bradavica provodi se njihovim smrzavanjem ili uklanjanjem laserom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje