Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predmet u kuhinji koji nikada ne perete, a tu najčešće “živi” salmonela

Preuzmite sliku

Popularno

Ovi predmeti lako postanu kontaminirani dok spremate piletinu, puretinu ili neku drugu kontaminiranu namirnicu.

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti procjenjuje da u SAD-u svake godine ima 1,35 miliona infekcija salmonelom te 420 smrtnih ishoda. Za potrebe ovog istraživanja, objavljenog u časopisu Journal of Food Protection, naučnici su okupili 317 odraslih osoba da u kuhinjama razne veličine pripreme identičan burger od puretine. Neki su kuhali u malim kuhinjama kakve imamo u svojim domovima, a neki u velikim, industrijskim kuhinjama.

Ispitanici nisu znali da će njihov kuhinjski prostor kasnije biti testiran na salmonelu. U mljevenu puretinu prethodno je ubrizgana hemikalija koja djeluje slično kao što bi djelovala salmonela kad kontaminira neku površinu ili prostor.

Nakon kuhanja su iz kuhinja uzeti uzorci kako bi se provjerila prisutnost salmonele. Predmeti s daleko najvećom prevalencijom kontaminacije bile su upravo posudice za začine, prenosi Živim.hr.

U gotovo polovini, odnosno njih 48, otkrivena je kontaminacija. S druge strane, tek je nešto više od 20 posto dispenzera za deterdžent bilo kontaminirano, dok drugi predmeti nisu uopšte bili kontaminirani.

Dr. Donald Shafner, jedan od autora studije, pojasnio je da mnoge osobe kad kuhaju u svojim domovima zaboravljaju da prebrišu bočice sa začinima nakon upotrebe. U svakom slučaju ovo istraživanje je pokazalo da svaka posudica za začine koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može da postane kontaminirana i toga bi trebalo da budemo svjesni dok kuhamo.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje