Utorak, 4. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Predmenstrualni sindrom (PMS) je samo mit, žene lažno pripisuju svoje emocije hormonima

Predmenstrualni sindrom (PMS) je mit, tvrdi stručnjak koji je rekao da socijalno kondicioniranje u zapadnom društvu čini da žene lažno pripisuju svoje emocije svojim hormonima.

Jane Ussher, profesorica ženske zdravstvene psihologije sa sveučilišta Western Sydney, rekla je da žene iz drugih kultura ne prijavljuju mnoge emocionalne znakove PMS-a.

Rekla je da je dugogodišnji “patologizirajući diskurs” – koji seže u 20. stoljeće – razlog zbog kojeg mnoge žene vjeruju da imaju simptome. Prema Jane, sve žene doživljavaju emocionalne nevolje tokom svog ciklusa, međutim, pripisat će to svojim mjesecima ako su prije menstruacije, umjesto da krive stvari poput svoje veze ili radnog života.

Dodala da je manje vjerovatno da će oni koji brinu o odnosima prijavljivati simptome nego oni koji imaju više jednostrana partnerstva, prenosi Tuzlanski.ba

Predmenstrualni sindrom (PMS) mogao bi biti rezultat zapadnjačke kulture, a žene u ‘podržavajućim’ odnosima prijavljuju manje emocionalnih simptoma.

  • “Dakle, ako odlazite u različite kulture različitih tačaka u historiji, imamo simptomatske komplekse, što je ono što vidimo kao legitimne bolesti i načine na koje izvještavamo o nevolji.”, kazala je Jane

    Otkrila je kako joj žene često govore o svađi s partnerom ili djecom na pitanje o PMS-u, umjesto o njihovim hormonima ili fizičkim simptomima.

    Jane je objasnila da iako je manje vjerovatno da će žene “samo-ušutjeti” kad osjete PMS, one u potpornim vezama prijavljuju manje znakova emocionalnog stresa. Možda je u toj fazi ciklusa manje vjerovatno da šuti i bude ljuta na partnera. (dailymail.co.uk)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,