Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poražavajući podaci: Ovo je tiha epidemija današnjice

Preuzmite sliku

Iako živimo u vremenu u kojem nikada nismo sami zahvaljujući društvenim mrežama i internetu, ipak smo usamljeniji, no ikada, pokazalo je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji. Izgleda da nismo naučili biti sami sa sobom.

Britanska studija pokazala je da se 35 posto muškaraca (osam miliona) osjeća usamljeno barem jednom sedmično, dok se svakodnevno tako osjeća 11 posto muškaraca. Jedan od deset muškaraca u Britaniji kaže da je usamljen, no to neće javno priznati.

Alarmantan je podatak da su muškarci najusamljeniji oko 35. godine života, a ne, kako bi se očekivalo, u starosti.

Razlozi zbog kojih se osjećaju tako jesu selidba zbog koje sada žive dalje od prijatelja i porodice (18 posto), prekid ljubavne veze (17 posto), nezaposlenost također 17 posto i smrt bliske osobe isto 17 posto.

Čak sedam posto mladih muškaraca kaže da nema prijatelje, a moderan način života otuđio ih je od porodice. Njih samo 28 posto redovito se viđa sa svojima bližnjima. Zbog toga što su usamljeni, 39 posto ispitanika se osjeća izolirano, 35 posto ih se osjeća depresivno, a 27 posto ih ima manje samopouzdanja.

Zbog velikog broja usamljenih osoba, psiholozi usamljenost nazivaju “tihom epidemijom”. Voditeljica ove studije Rachel Reeves kaže da moramo stati na kraj ovoj epidemiji, prekinuti tišinu i – početi razgovarati. (Zivotistil.rtl.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje