Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Podrigivanje može ukazivati i na neke bolesti: Ovo su najčešći uzroci…

Preuzmite sliku

Podrigivanje se odnosi na voljan ili nevoljan čin izbacivanja zraka iz želuca kroz usta. Podrignuti tri do četiri puta nakon obroka je normalno i najčešće se javlja zbog udisanja previše zraka tokom jedenja. No, ako je podrigivanje učestalije (stalno podrigivanje), može se raditi o nekom zdravstvenom uzroku, primjerice probavnim problemima.

Ako se stalno podrigivanje ne tretira, pogotovo ako je uzrok probavni problem, simptomi se mogu pogoršati. Iz tog razloga važno je otkriti uzrok stalnog podrigivanja i adekvatno reagovati na njega, piše Kreni zdravo.

Uzroci stalnog podrigivanja

Jako podrigivanje najčešće je uzrokovano udisanjem previše zraka, do čega dolazi zbog:

– prebrzog jedenja ili pijenja

– pijenja gaziranih pića

– anksioznosti

Ipak, uzrok podrigivanja mogu biti i određene namirnice, lijekovi ili bolesti. Ako podrigivanje nije rezultat prevelike količine zraka u stomaku, najčešće se radi o navici ili načinu umanjivanja abdominalne boli.

Hrana koja uzrokuje podrigivanje

Određena hrana i pića mogu povećati šanse za podrigivanje. Najčešće se radi o gaziranim pićima, alkoholu ili hrani s velikom količinom škroba ili šećera. Može se raditi i o sljedećim namirnicama: grah i leća, brokula, grašak, luk, karfiol.

Lijekovi koji uzrokuju podrigivanje

 

Određeni lijekovi također mogu dovesti do češćeg podrigivanja ili stanja koja uzrokuju stalno podrigivanje. Među njima su:

– česti lijek za dijabetes tip 2 (akarboza)

– laksativi

– lijekovi za bol (ibuprofen, aspirin itd.)

Bolesti koje uzrokuju podrigivanje

Stalno podrigivanje može biti i simptom određene bolesti. No, kada je uzrok bolest, najčešće se uz podrigivanje pojave i drugi simptomi. Stanja koja mogu uzrokovati stalno podrigivanje su:

– gastroezofagealna refluksna bolest

– gastropareza

– gastritis

– peptički ulkus

– intolerancija na laktozu

Stalno podrigivanje i nadutost

Privremena abdominalna bol i nadutost popraćeni podrigivanjem rijetko su uzrok za brigu. No, ako se radi o učestalom podrigivanju koje se ne može kontrolirati i snažnoj abdominalnoj boli, zatražite ljekarsku pomoć.

Podrigivanje i vjetrovi

Vjetrovi se mogu pojaviti zajedno s podrigivanjem nakon jela uslijed progutanog zraka ili gaziranih pića. Iako se većina zraka i vjetrova ispusti iz tijela podrigivanjem, neki prođu kroz probavni sistem i izazovu vjetrove.

Podrigivanje i srce

Podrigivanje se smatra jednim od rjeđih ranih znakova srčanog udara. Kada je povezano sa srčanim udarom, podrigivanje je najčešće popraćeno osjećajem mučnine i lošom probavom. Žene češće prijavljuju ove atipične simptome srčanog udara.

Podrigivanje ujutro

Iako podrigivanje na prazan želudac i nije najbolji osjećaj kada se probudite, najvjerovatnije se ne radi o nekom ozbiljnom problemu. Osobe koje dišu na usta dok spavaju i time unose više zraka u želudac vjerovatnije će iskusiti podrigivanje ujutro.

Kako zaustaviti podrigivanje?

Podrigivanje se samo po sebi ne liječi jer nema potrebe za tim. Međutim, ako podrigujete previše i prečesto, kontaktirajte ljekara kako bi se otkrio uzrok podrigivanju i odredila adekvatna metoda liječenja. Ljekar dijagnozu uspostavlja temeljem popratnih simptoma i testova kao što su MRI i CT snimke, ultrazvuk, itd.

Postoje lijekovi koji mogu umanjiti abdominalnu bol i učestalo podrigivanje uzrokovane lošom probavom ili žgaravicom. Prije uzimanja lijekova savjetujte se s farmaceutom ili ljekarom.

Kod učestalog podrigivanja može pomoći i ležanje na boku. Prinošenje koljena prsima dok ležite također može pomoći pri zaustavljanju podrigivanja.

Kako spriječiti stalno podrigivanje?

Stalno podrigivanje i abdominalna bol ne mogu biti prevenirani u svim slučajevima. Ipak, kako biste umanjili rizik od pojave stalnog podrigivanja, možete poduzeti neke od sljedećih koraka:

– sjedite i polako pojedite svaki obrok

– nemojte pričati dok žvačete

– izbjegavajte alkohol i gazirana pića

– izbjegavajte korištenje slamki, radije pijte direktno iz čaše

– pijte dosta vode

– izbjegavajte pušenje

– održavajte zdravu tjelesnu težinu

– izbjegavajte situacije koje izazivaju anksioznost i mogućnost hiperventilacije

– uzmite probiotički suplement za poboljšanje probave. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,