Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ove navike mogu biti znak da se kod djeteta razvija mentalni poremećaj

Preuzmite sliku

Da li ste se suočili sa nekim lošim navikama djeteta? Ili ste možda primjetili kako djeca vaših prijatelja ili poznanika stalno grizu nokte ili čupaju kosu sa glave?

Navike djece mnogi ne shvataju ozbiljno, jer se vjeruje da će ih s vremenom prevazići, ali neke od njih mogu s godinama da prerastu u mentalne poremećaje. Vodeći psihoterapeuti tvrde da prisustvo loših navika kod djece, kao što su grickanje noktiju, igranje kosom ili učestalo oblizivanje usana odstupanje od norme, koje ne mora da bude ozbiljno, ali ne bi ih trebalo ni zanemariti.

Roditelji prije svega treba da razumiju razlog takvog ponašanja djeteta. Otkrivajući glavni razlog, može se prosuditi da li je potrebna pomoć dječijeg psihologa ili ne. Ako dijete često grize nokte, razvlači odjeću, to ne mora biti ozbiljno, ali postoje zapisi da su to u nekim slučajevima bili prvi znakovi nervoze, ili čak neuropsihijatrijskih bolesti poput šizofrenije. Dječije ponašanje zbog kojeg treba da potražite pomoć: Opasni signali vide se već od treće godine.

 • U psihijatriji postoji dijagnoza pod imenom trihotilomanija (u prijevodu sa grčkog jezika znači “želja za kidanjem kose”). Ovaj poremećaj je prvi opisao francuski specijalista iz oblasti dermatologije Fransoa Henri Alopo 1889. godine. Ranije je ovaj poremećaj bio rijetkost kod djece, ali sada je mnogo češći, a pripada onim znakovima koje roditelji često zanemaruju. Trihotilomanija se može liječiti, dovoljno je razumjeti suštinu ove bolesti i odabrati pravu taktiku liječenja. Češće se ovaj problem javlja kod djevojčica nego kod dječaka, ali niko nije potpuno imun.

  Postoji nekoliko mehanizama za prepoznavanje poremećaja:

  Ako je dijete koncentrisano na neki zadatak i nesvjesno počne da uvija pramen kose, to je vjerovatno samo navika i situacija s kojom roditelj može sam da se izbori.

 • Kada je dijete bijesno i počne da čupa kosu ili agresivno grize nokte, to je  demonstracija agresivnog stanja i pokazivanje koliki bijes je u njemu. Obično se manifestuje kod vrlo inteligentne djece koja pokušavaju da sakriju koliko su bijesna. U ovom slučaju je potrebna pomoć stručnjaka.

  Stručna pomoć je potrebna i kada dijete ovim navikama izražava teške emocije (osjećaj gubitka, kolaps nade) kada je dijete u stanju snažnog emocionalnog stresa, posebno ako dijete pati i od poremećaja sna i nema apetit.

  Kako spriječiti razvoj psiholoških poremećaja kod djece?

  Mentalni poremećaji kod djece mogu biti i posljedica autoagresije. U ovom slučaju djetetu je potrebna ljubav i podrška, jer je u teškom mentalnom stanju uma. Budite pažljiviji prema svojoj djeci, stvorite im dobre uslove za odrastanje, okružite ih ljubavlju, brigom i pažnjom, iskreno razgovarajte o onome što brine vaše dijete i podržavajte ga, tada pomoć psihologa vjerovatno nikada neće biti potrebna. (Stil.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje