Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ove hemikalije ubrzavaju proces starenja, a nalaze se svugdje oko nas

Preuzmite sliku

Popularno

Možemo ih naći i u kozmetici i hrani a ne samo u sklopu loših navika i u zagađenju – istraživači sa Univerziteta Nagoya u Japanu otkrili su značajnu vezu između aldehida, metaboličkih nusproizvoda i preranog starenja.

Njihovo istraživanje naglašava kako aldehidi, spojevi kojima su mnogi izloženi na dnevnoj bazi, mogu znatno ubrzati proces starenja.

Predvođeni Yasuyoshijem Okom, istraživački tim identificirao je vezu između aldehida i oštećenja DNK, ključnog faktora starenja. Primijetili su da osobe s poremećajima preranog starenja, kao što je AMeD sindrom, često imaju oslabljenu aktivnost enzima, posebno ALDH2, odgovornog za razgradnju aldehida.

Šta su aldehidi?

Aldehidi su organska jedinjenja koja sadrže ugljičnu grupu (C=O) vezanu za barem jedan vodonikov atom. Aldehidi su često prisutni kao prirodni metaboliti ili sintetički proizvodi, a mogu se naći u raznim hemijskim spojevima kao što su alkoholi, organske kiseline, i drugi ugljikohidrati. Oni se koriste u različitim industrijskim procesima, ali mogu biti i štetni po zdravlje ljudi, posebno ako su izloženi većim koncentracijama.

Aldehidi su prisutni u raznim proizvodima, kako prirodnim tako i sintetičkim. Prvo i prvo, aldehidi su nusproizvod metabolizma alkohola u organizmu. Dakle, alkoholna pića poput vina, piva i žestokih pića sadrže aldehide. Pored alkohola, dim duhana sadrži aldehide koji su nastali u procesu sagorjevanja.

 • No, izloženost aldehidima ne staje kod nezdravih navika. Neki proizvodi za ličnu njegu, kao što su parfemi, dezodoransi i kozmetika, mogu sadržavati aldehide kao sastojke za miris ili konzervanse. Ispušni gasovi automobila također sadrže aldehide koji su rezultat sagorjevanja goriva, a mogu se naći u raznim prehrambenim proizvodima kao što su fermentisani proizvodi, dimljena hrana i voće.

  Kako aldehidi uzrokuju ubrzano starenje?

  Poznato je da aldehidi agresivno reagiraju s DNK i proteinima u tijelu, tvoreći DNK-protein poprečne veze (DPC). Ove poprečne veze ometaju bitne stanične procese, što dovodi do ubrzanog starenja.

  Koristeći metodu nazvanu DPC-seq, istraživači su istraživali odnos između nakupljanja aldehida i oštećenja DNK kod pacijenata s bolešću preranog starenja. Istraživanje ne samo da nudi uvid u bolesti preranog starenja, već također pruža potencijalne ciljeve za terapijske intervencije.

  Nadalje, studija nagovještava da oštećenje DNK izazvano aldehidom može pridonijeti starenju zdravih osoba. Ovo implicira okolišne faktore u procesu starenja i naglašava važnost kontrole izloženosti tvarima koje izazivaju aldehide za cjelokupno zdravlje i životni vijek.

 • Sveukupno, istraživanje Univerziteta Nagoya objavljena u časopisu Nature Cell Biology otvara nove puteve za razumijevanje mehanizama starenja i nudi nadu za razvoj novih tretmana za borbu protiv genetskih bolesti preranog starenja i opadanja uzrokovanog starenjem kod zdravih pojedinaca.

  Aldehidi se kroz metabolizam sami stvaraju iz šećera, masti i aminokiselina a organizam ih prepoznaje kao otrove i izbacuje. Konzumiranjem alkohola unosimo nešto što direktno prelazi u aldehide a udisanjem zagađenja ili dima izravno “obogaćujemo” svoje tijelo ovim jedinjenjima. Svega ovoga se možda nije lako kloniti ali svijest o aldehidima kao zajedničkom faktoru sviju njih može biti motivacija za pravljenje boljih životnih i zdravstvenih izbora.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,