Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nova vijagra: Otrov pauka za poboljšanje erekcije?

Preuzmite sliku

Nova alternativa Viagri se razvija uz pomoć otrova pauka.

Naučnici u Brazilu uspjeli su stvoriti sintetičku verziju vitalne molekule i sada žele da je testiraju na muškarcima s erektilnom disfunkcijom.

U pitanju je pauk Phoneutria nigriventer, ponekad poznat kao brazilski pauk lutalica ili pauk banane jer se često nalazi na listovima banane. Sadrži opasan zalogaj sa otrovom koji može uzrokovati niz simptoma, uključujući ekstremne bolove, drhtanje, grčeve, obilno znojenje, slabost i promjene u otkucaju srca. U nekim slučajevima, otrovni ugriz može biti čak i fatalan, piše iflscience.

Ako ste muškarac i ugrize vas ovaj pauk, možete doživjeti i prijapizam, stanje u kojem penis ostaje uspravan satima. Iako ovo može zvučati bezopasno, to može biti vrlo neugodno iskustvo, uzrokujući jak bol i potencijalno trajno oštećenje penisa.

Istraživači su prethodno identificirali bioaktivno jedinjenje odgovorno za neželjenu erekciju, peptid nazvan BZ371A, i sintetizirali ga u laboratoriji . Nakon što su završili preliminarne testove na miševima, naučnici sa Federalnog univerziteta Minas Gerais u Brazilu nadaju se da će koristiti ovo jedinjenje u fazi kliničkih ispitivanja koja uključuju muškarce s erektilnom disfunkcijom, prenosi Tuzlanski.ba.

BZ371A jedinjenje će se koristiti u topikalnom tretmanu koji se utrlja u penis, izazivajući protok krvi u to područje. Ovo uzrokuje nastanak erekcije, bez ikakvih neželjenih nuspojava otrova pauka.

“Dosadašnja ispitivanja su pokazala da jedinjenje djeluje uz primjenu minimalne količine i bez ikakve toksičnosti jer se praktički ne otkriva u krvotoku”, kaže Maria Elena de Lima, profesorica na Federalnom univerzitetu Minas Gerais koja je proučavala jedinjenje godinama, navodi se u saopštenju .

Istraživači vjeruju da ovaj rad sadrži neke važne lekcije za budućnost. Područja bogate biodiverziteta poput tropskih prašuma prepuna su bioaktivnih jedinjenja koja imaju potencijal da služe kao lijekovi, baš kao otrov pauka banane. Ogromna većina ovih spojeva, međutim, tek treba biti identificirana. Ko zna koji lijekovi koji spašavaju živote potencijalno se kriju u dubinama prašume?

U međuvremenu, isuviše je jasno da ljudi uznemiruju prirodu neviđenom brzinom . Ako nastavimo uništavati ovaj neiskorišteni resurs, rizikujemo da izgubimo vitalne lijekove.

“To je istraživanje inspirisano našim biodiverzitetom, koje počinje proučavanjem otrova pauka i blizu je stvaranju mogućeg lijeka. Ovo pomaže da se pokaže zašto se naša fauna mora očuvati: ona je nepresušan izvor bioaktivnih molekula, a mi ne znamo ni 1 posto tog potencijala”, rekao je de Lima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,