Petak, 1. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nekada prođu i dvije godine do dijagnoze demencije: Ovo su najčešći simptomi…

Preuzmite sliku

Pojam “demencija” ne odnosi se na jednu specifičnu bolest, već na skup simptoma koji se javljaju kao posljedica bolesti poput Alzheimerove, koja uzrokuje oštećenje nervnih ćelija koje prenose poruke iz mozga.

Posebno je česta među starijim osobama, pri čemu jedna od 14 osoba starijih od 65 godina pati od ovog stanja, kao i jedna od 6 starijih od 80 godina, dok je statistički vjerovatnije da će oboljeti žene nego muškarci, prenosi index.hr.

Premda su simptomi individualni, uglavnom se pojavljuju u obliku gubitka pamćenja, poteškoća s koncentracijom, zbunjenosti oko govora i komunikacije, pogrešnog tumačenja vizualnih informacija i pojave iznenadnih ili nepravilnih promjena raspoloženja.

Problemi s dijagnozom

Kako su ovi simptomi slični onima povezanima s prirodnim mentalnim padom kao rezultatom starenja, demenciju je teško dijagnosticirati.

Zapravo, nova studija Alzheimerovog društva objavljena nedavno otkrila je da čak svakom četvrtom oboljelom prođe dvije godine prije nego dobije dijagnozu demencije.

Dobrotvorna organizacija ispitala je 1019 pacijenata s demencijom, kao i njihove skrbnike o iskustvima i otkrila da je primarni razlog zašto ljudi nisu dobili potrebnu pomoć konfuzija oko prepoznavanja simptoma i faktora prirodnog procesa starenja, što se događa u 42 posto slučajeva.

Četvrtina ispitanih potvrdila je da im je bolest već bila uznapredovala prije nego što je bila dijagnosticirana. Postavljanje istog pitanja iznova i iznova ne zove se starenje, to se zove bolest, potvrdili su stručnjaci, kako piše The Independent. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,