Srijeda, 20. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ne koristite gel za dezinfekciju ruku kada idete na plažu: Možete biti opasno…

Preuzmite sliku

Gelovi za ruke na bazi alkohola mogu reagovati sa sunčevom svjetlošću i dovesti do bolnih opekotina i plikova.

Britanski ljekari izdali su hitno upozorenje vezano za korištenje gelova za dezinfekciju ruku i izlaganje suncu, nakon što su temperature ove sedmice značajno narasle. Ako idete na bazen ili plažu, vjerovatno ste već spakirali i jedan gel u torbu, ali ljekari sa stranice Zava UK upozoravaju kako u određenim slučajevima gelovi za ruke na bazi alkohola mogu reagovati sa sunčevom svjetlošću, što može dovesti do bolnih opekotina i plikova, prenosi Večernji list.

Liječnica Simran Deo rekla je za Mirror kako još uvijek nisu otkrili uzrok ovakvih reakcija poput plikova i opekotina, ali poznato je da alkohol može pogoršati ekcem, baš kao i izlaganje suncu. Na pitanje kakvi su simptomi nakon korištenja gela i izlaganja suncu, rekla je: “Ako intenzivno češete ekcem ili male mjehuriće koji se često stvaraju nakon česte upotrebe alkoholnog gela, to može dovesti do infekcije koja može izgledati poput opekotine, dok područje postaje crveno, vlažno i gornji se sloj kože počinje ljuštiti.”

Savjetovala je da se odlučite za sapun i vodu kada su dani izrazito topli i kada mnogo vremena provodite na suncu. “Sapun i voda zaista su najučinkovitija metoda pranja ruku nakon dodirivanja raznih površina.” (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,