Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Naručujete sa Wisha? Iz prodaje je povučeno ‘gnijezdo za bebe’

Preuzmite sliku

Popularno

Internet stranica Wish zaustavila je prodaju mekanoga gnijezda za bebe različitih motiva s dugim vrpcama koje su opasne zato što se mogu otkinuti pa ugušiti mališana, objavilo je Ministarstvo ekonomije, piše The Bump.

Ne navode proizvođača, uvoznika ni distributera, nego samo da proizvod nije sukladan zahtjevima norme, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Opasni za bebe: Zabranit će ogradice za krevetić i ljuljačke

  Rizik od udarca glavom u ogradu krevetića nije tako velik kao rizik od gušenja, zaključci su brojnih zdravstvenih istraživanja zbog kojih je u američkom Domu zastupnika usvojen novi zakon s ciljem zabrane prodaje raznih obloga za krevetiće i nagete ljuljačke.

  Zakon je predstavljen još u junu, a usvojen je 16. decembra 2019. Prema Kongresu, ovim nacrtom zakona bit će protuzakonito “proizvoditi, prodavati ili distribuirati takve proizvode”.

  Posebno se opasnim smatraju ljuljačke nagete za više od 10 posto za djecu mlađu od godine dana.

  Moguć uzrok iznenadne smrti kod beba

  Te su ljuljačke već dugo deklarisane kao “nesigurne za dojenčad”. Povjerenstvo za zaštitu potrošačkih proizvoda (CPSC) prije nekoliko sedmica izdalo je upozorenje, savjetujući roditelje da ih ne koriste, a prethodno je opozvalo naklonjene proizvode za spavanje – uključujući spavač Fisher-Price Rock ‘n Play, koji je povezan s najmanje 30 novorođenačkih smrtnih slučajeva u proteklom desetljeću, najčešće zbog prevrtanja, ispadanja i gušenja beba.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,