Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najčešći rani simptomi raka koje ignorišu žene i muškarci

Preuzmite sliku

Velik broj ljudi zanemaruje rane znakove raka, požali se na njih nestručnim osobama i odlazi kod ljekara tek kada stvar postane vrlo ozbiljna.

Statistike pokazuju da su mnogi u zbog pandemije koronavirusa odgodili odlazak na preventivne preglede.

Prepoznaj prve znakove i zatraži pomoć na vrijeme jer onkolozi izražavaju zabrinutost da bi zbog manjeg broja preventivnih i redovitih pregleda uslijed pandemije broj oboljelih od karcinoma mogao biti u značajnom porastu.

Važno je ne zanemarivati neuobičajene, nove i neobjašnjive simptome. Iako i njih mogu uzrokovati manje opasne bolesti, ako potraju, vrijedi provjeriti stanje kod liječnika.

Poteškoće s disanjem i problemi s gutanjem

Jedan od prvih znakova raka pluća, kojeg se oboljeli sjete kasnije, jest gubitak daha.

Rak štitne žlijezde također može uzrokovati probleme s disanjem, ako kvržica ili tumor pritišću dušnik. Bilo kakvi problemi s disanjem koji potraju razlog su za odlazak liječniku.

Problemi s gutanjem povezuju se s pojavom raka jednjaka i grkljana, a to je nekad i znak raka pluća. Promuklost, tiši glas ili osjećaj da ti nešto pritišće grkljan može biti rani znak raka štitne žlijezde. Na isto može ukazivati i osjećaj da je nešto zapelo u dušniku.

Učestala temperatura i infekcije

Ovo može biti znak leukemije, raka krvnih stanica koji započinje u koštanoj srži. Leukemija uzrokuje da koštana srž proizvodi abnormalne bijele stanice pa se tijelo više ne može boriti s infekcijama. Liječnici često dijagnosticiraju leukemiju tek nakon što se pacijent žalio na temperaturu, bol i simptome slične gripi koji traju duže vrijeme.

Želučani problemi Ma kako benigno zvučalo, ali bol u trbuhu nekima je spasila život jer su ih ljekari na vrijeme poslali na ultrazvuk i otkrili da imaju tumor jetre. Grčevi u želucu ili česti problemi sa želucem mogu ukazivati i na rak crijeva.

Mnogi oboljeli od raka crijeva rekli su da su njihovi liječnici prvo mislili da boluju od čira.

Slabost i umor

“Neprestano sam imala potrebu sjediti, a jedne večeri sam bila preumorna da se odvezem kući”, čest je opis stanja oboljelih od leukemije.

Opća slabost i umor simptomi su raznih oblika tumora, pa je važno uočiti i druge simptome. U svakom slučaju, ako se bez ikakvog razloga osjećaš umorno, a duže spavanje ne pomaže da umor prestane, razgovaraj s ljekarom.

Neobjašnjiv gubitak težine

Uočiš li da se kilogrami tope, a ti nisi promijenila način prehrane ili vježbanja, moraš se zapitati zašto se to dogodilo.

Gubitak kilograma može biti simptom raka crijeva i drugih tumora probavnog sustava. Ukazuje i na rak koji se proširio na jetru, jer utiče na apetit i sposobnost tijela da uklanja nečistoće.

 • Promjene na noktima

  Neobjašnjive promjene na noktima mogu ukazivati na razne oblike tumora. Smeđa ili crna crta ili točka ispod nokta može ukazivati na rak kože. Nova pojava zakrivljenih noktiju (rastu prema dolje nakon vrhova prstiju može ukazivati na rak pluća. Blijedi ili bijeli nokti mogu ukazivati da jetra ne funkcionira kako bi trebala, a ponekad ukazuje na rak jetre.

  Hronična “želučana kiselina” i osjećaj sitosti nakon manjeg obroka

  Najčešći rani znak raka želuca je bol u gornjem ili srednjem dijelu abdomena koji podsjeća na žgaravicu. Pogoršava se nakon jela. Zbunjuje što simptom nestaje nakon uzimanja sredstava protiv žgaravice, što navodi na pogrešan zaključak da je riječ o manjem problemu. Ako imaš česte napadaje želučane kiseline i bol u trbuhu, kao i osjećaj sitosti nakon manjih obroka, posjeti liječnika. Ako si pojela veliku pizzu, žgaravica je moguća reakcija želuca, ali ako se žgaravica javlja učestalo ili vas prati neprestana mala bol u prsima nakon što si jela, odi liječniku i tražite test za rak jednjaka.

  Problemi s crijevima

  Zatvor, proljev ili neka druga promjena stolice može ukazivati na rak. Ako potraje duže od nekoliko dana, a nema očitog razloga (nemaš ni gripu, niti si se otrovala hranom) vrijeme je za brigu. Oboljeli od raka debelog crijeva često kažu da su uočili češću stolicu i osjećaj da nisu u potpunosti ispraznili crijeva. Jedan od prvih znakova raka gušterače je masna stolica, koja je učestala, veća, bljeđa i ima neugodniji miris nego što je to normalno. To je znak da ti tijelo ne apsorbira hranu normalno.

  Simptomi raka koje žene najčešće ignoriraju:

  Crvene, bolne i natečene dojke

  Promjene na bradavicama dojki (ljuštenje, uvlačenje ili izvrtanje)

  Oticanje ili abnormalna tjelesna težina (može ukazivati na rak jajnika)

  Osjećaj sitosti i gubitak apetita

  Neobično teške i bolne menstruacije ili krvarenje između menstruacije (može ukazivati na rak maternice)

 • Simptomi raka koje muškarci najčešće ignoriraju:

  Problemi s erekcijom (mogući znak raka prostate)

  Bol i osjećaj težine u slabinama, bokovima, bedrima ili trbuhu (jedan od znakova raka prostate je upravo neprestana bol u ovom području)

  Oticanje testisa ili kvržice (mogući znak raka testisa, uglavnom je bezbolno)

  Ljuskava ili bolna bradavica ili iscjedak iz nje (i muškarci mogu imati rak dojke)

  Poteškoće s uriniranjem ili neke promjene (rak prostate)

  (miss7zdrava.24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje