Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Način na koji mnogi jedu trešnje može dovesti do velikih problema, evo i zašto

Preuzmite sliku

Popularno

Doktorka, gastroenterolog Vladislava Bulat otkrila je koliko je štetno jesti koštice voća, naročito sada u sezoni trešanja.

Sezona je različitog voća, pogotovo trešanja koje većina nas toliko obožava da jede. Uživamo u njima, a mnogi od nas gutaju cijele plodove zajedno sa košticama. Koliko je opasno jesti koštice iz voća? Na ovo pitanje u emisiji “Kec na 11“ na K1 televiziji odgovor je dala doktorka, gastroenterolog Vladislava Bulat.

“Nećete da završite u bolnici ukoliko vas se omakne neka koštica, međutim ljudi koji već imaju probleme sa varenjem i debelim crijevom, treba da pripaze“, objasnila je ona.

„Kod osoba koji imaju slabe mišiće debelog crijeva, ovo može da dovede do problema. Istanjeni mišići crijeva imaju određena proširenja, odnosno džepove u koje vrlo lako može da upadne koštica, da se tu zaglavi i dovede do upale“, objasnila je doktorka i dodala da svi ostali sa zdravim želucem i crijevima ne treba da paniče. (City Magazine)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,