Srijeda, 26. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Može li razvod uzrokovati raniju smrt

Rastava braka može uzrokovati veliki broj loših zdravstvenih ishoda, uključujući i ranu smrt.

Nova su istraživanja pokazala kako na to ukazuju dva razloga – veća vjerovatnost pušenja nakon rastave te smanjenje fizičke aktivnosti.

“Pokušali smo popuniti praznine u dokazima koji povezuju bračni status i ranu smrtnost”, rekla je Kylie Bourassa, studentica doktorskog studija psihologije na Sveučilištu u Arizoni te voditeljica samog istraživanja.

“Znamo da je bračni status povezan s psihološkim i tjelesnim zdravljem, a jedna se poveznica između razvoda i zdravstvenih rizika očituje kroz zdravstveno ponašanje, poput pušenja i vježbanja. Također, znamo da je zdrav život često povezan s psihološkim varijablama poput zadovoljstva životom”, dodala je Kylie.

Istraživači su svoje rezultate temeljili na podacima iz jednog već provedenog istraživanja koje se bavilo temom zdravlja osoba iz Velike Britanije starijih od 50 godina. Provodilo se u sedam navrata s početkom u 2002. godini.

Voditelji istraživanja su analizirali podatke prikupljene od 5.786 učesnika od kojih je njih 926 bilo rastavljeno, a ostatak u braku. Pratili su varijable kao što su zadovoljstvo životom, učestalost fizičke aktivnosti te navike u pušenju. Uz to, pratili su i njihovu stopu smrtnosti te došli do zaključka kako oni rastavljeni posjeduju 46 posto veći rizik od umiranja za vrijeme istraživanja nego oni koji su i dalje u braku, piše RTL.

Kao jedan od razloga ovakvih rezultata navode i kontrolu partnera koja više ne postoji kada se odluče na rastavu.

“Kontrola partnera što se zdravlja tiče može igrati veliku ulogu. Zamislite li situaciju u kojoj muž ili žena ne puši, a njihov parner da, jedan će pokušati utjecati na ponašanje drugog. No, kada se veza završi, završi i taj utjecaj koji je možda igrao važnu ulogu u brizi za zdravlje”, rekla je Bourassa.

Naravno, važno je napomenuti kako rastava ne vodi uvijek u negativnom smjeru, pa npr. osobama koje su bile dio loših brakova i veza prekid može značajno poboljšati životne navike i samo zdravstveno stanje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,