Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Može li pucketanje zglobova uzrokovati artritis?

Preuzmite sliku

Kad su nervozni ili koncentrisani, ljudi uglavnom prolaze rukama kroz kosu, dodiruju lice, grizu nokte, lupkaju stopalima, puće usne i – pucketaju zglobovima. Mnogi se pitaju može li to imati negativne posljedice.

“Od 1970-ih proučavamo može li se kao posljedica pucketanja zglobova razviti artritis”, kaže dr. M. Elaine Husni s odjela za reumatološke i imunološke bolesti na klinici Cleveland.

A ako vas zanima odgovor na pitanje može li pucketanje zglobova uzrokovati artritis, odgovor je vjerovatno ne. Zapravo, u pucketanju nema ništa štetno jer se radi o tome da se mjehurić pojavi u zglobu, a pri naporu pukne. Kao rezultat toga, čujemo zvuk pucanja. Studija objavljena 2011. u časopisu The Journal of the American Board of Family Medicine otkrila je da uobičajeno pucketanje zglobova nije faktor rizika za osteoartritis šake. Ali Husni kaže da pucketanje zglobova može dovesti do drugih problema sa zglobovima, prenosi index.hr.

“Pucketanje zglobova može dovesti do opuštenosti zglobova, što može uzrokovati bol, a taj osjećaj možete zamijeniti s artritisom. Odatle potiče ovaj mit”, pojasnila je.

Kako starite, generalno raste vjerovatnoća za pojavu artritisa. Dakle, iako ga pucketanje zglobovima vjerovatno ne uzrokuje, ne znači da ga nećete razviti.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje