Petak, 1. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Metodu podržali doktori: Jednostavno rješenje za glavobolje i migrene, a ne uključuje lijekove

Preuzmite sliku

Mislite da je TikTok gubljenje vremena? Nije uvijek… Ovaj savjet postao je viralan, a i doktori tvrde da je učinkovit

Nema ništa gore od glavobolje. Pokušavate nastaviti dan, a iritantan pulsirajući osjećaj nikako da prestane. Većina ljudi tad posegne za paracetamolom ili ibuprofenom, no sad možete spremiti lijekove.

Naime, postoji jednostavan trik koji može pomoći u uklanjanju boli, a metodu su podržali i doktori. Proširila se popularnom društvenom mrežom, TikTokom, što je mnogima dovoljni za skepsu. No, s obzirom na to da je tako jednostavna i besplatna, ipak su je isprobali mnogi koji pate od glavobolja i migrena.

Vruća voda je rješenje

Princip je jednostavan. Kako biste ublažili simptome glavobolje trebate umočiti nogu u što topliju vodu i bol će nestati. I ako ne vjerujete, isplati se probati, zar ne? No postoji i medicinsko objašnjenje.

Toplina će privući krv u vaša stopala, smanjujući pritisak na krvne žile u vašoj glavi, kratko je pojasnio jedan doktor na TikToku.

Ovo definitivno nije nova i nepoznata metoda. Namakanje stopala u vrućoj vodi jedan je od najstarijih načina opuštanja. A sada nije samo bakin savjet – odobrili su ga i doktori.

Prema stručnjacima, migrensku bol uzrokuju valovi aktivnosti skupine moždanih stanica. Oni pokreću određene neurotransmitere, poput serotonina, na sužavanje krvnih arterija, uzrokujući pulsirajuću bol u jednoj strani glave.

Zato ovaj “hack” i je tako jednostavan i učinkovit. Vruća voda uzrokuje širenje krvnih žila u stopalima povlačenjem krvi iz glave. Time se smanjuje pritisak na krvne žile i smanjuje bol.

Zato sljedeći put kad osjetite nadolazeću glavobolju nemojte čekate. Stavite stopala u vruću vodu, koliko god visoku temperaturu možete podnijeti, i pričekajte da bol magično nestane, prenosi Ordinacija.hr 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,