Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Lista oboljelih u FBiH sve duža: Od čega umiru građani?

Preuzmite sliku

Broj pacijenata liječenih od teških malignih oboljenja u Federaciji BiH doseže čak 9.580. Ove alarmantne podatke dostavio nam je Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, koji je prošle godine za citostatike i radioterapiju izdvojio 44.514.061 marku!

Kada su u pitanju maligna oboljenja, a sudeći prema podacima Zavoda, građani Federacije najviše obolijevaju od karcinoma dojke, pluća, limfoma, leukemije i raka debelog crijeva, piše Avaz. Dosadašnji podaci zdravstvenih ustanova pokazuju zabrinjavajuće visok procent smrtnosti od teških oboljenja, i to 20 posto, ali, ako bi se tome dodali podaci o broju umrlih od moždanih udara i infarkta, penje se na 30 posto!

Bez transplantacija

Da bi liječenje onkoloških slučajeva trebalo biti prioritet, pokazuju podaci da je od raka dojke prošle godine liječeno 3.577 žena, a od raka pluća čak 1.031 građanin. Posebno zabrinjavaju podaci da lani nije urađena nijedna transplantacija srca ni u jednom kliničkom centru u BiH, dok je samo četvero građana bilo podvrgnuto transplantaciji jetre.

Na ove podatke zatražili smo komentar od prof. dr. Emira Solakovića, kardiovaskularnog kirurga, koji je autor sedam knjiga o zdravom življenju. Doktor Solaković kaže da je Bosna i Hercegovina, nažalost, prva na listi kada je riječ o smrtnosti građana od teških oboljenja. Navodi i da ljudi svakodnevno umiru i od moždanih i srčanih udara.

Bolest napada

“Država, nažalost, ne misli o svom narodu, a organizam je tako napravljen da sve utiče na imunološki sistem, koji je kod naših građana oslabljen zbog sekiracije, depresije, loše ishrane, siromaštva, mase problema, a upravo takav obrambeni sustav bolest napada sa svih strana”, kaže dr. Solaković.

Komentirajući poražavajuće podatke o malom broju transplantacija, kazao je da je “grehota ne misliti na te ljude i ne pomoći im”. Apelirao je na građane da čuvaju zdravlje, jer su prepušteni sami sebi. Navodi i da kao društvo gubimo bitku, jer naša zemlja nema nikakvu strategiju da ovakvo stanje spriječi.

“Žalosno je da je sve kod nas tako nepošteno i da se tako malo sredstava i pažnje posvećuje ljudima koji moraju na transplantacije. Pa, samo da neko ode da pogleda one siromahe gdje se rade hemodijalize, pa neka vide kroz što prolaze”, kaže dr. Solaković, koji konstatira da u našoj zemlji sve više umiru mladi ljudi.

Državljani FBiH od sada na listama za transplantaciju u Hrvatskoj

Vlada FBiH donijela je  Odluku o prihvaćanju Prijedloga protokola o suradnji na području transplantacijske medicine koji će biti zaključen između Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske. Potpisivanjem ovog protokola državljani Federacije BiH bit će u mogućnosti da budu uključeni na Listu čekanja Republike Hrvatske, odnosno Listu čekanja Eurotransplanta, tako da im budu osigurane usluge transplantacijskih zahvata za jetru i srce, iznimno i za bubreg.

Utrošena sredstva
• 44.514.061 KM izdvojena za liječenje teških oboljenja
• 37.387.234 KM za citostatike
• 7.126.827 KM za radioterapiju

Maligna oboljenja
Broj liječenih Utrošena sredstva (KM)
• 3.577 – Rak dojke 12.597.785
• 457 – Leukemija 5.404.783
• 1.031 – Rak pluća 2.710.763
• 992 – Limfomi 2.203.011
• 513 – Rak debelog crijeva 1.573.705

Transplantacije
Broj liječenih Utrošena sredstva (KM)
• 29 – Transplantacija bubrega 690.602
• 4 – Transplantacija jetre 214.800
• 0 – Transplantacija srca 0
• 25 – Transplantacija matičnih ćelija 1.337.710

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,