Petak, 30. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Malignes-Melanom
Preuzmite sliku

Lijekovi koji dovode do izlječenja melanoma uskoro na ,,A” listi u FBiH

Nakon današnjeg sastanka čiji učesnici su se založili da pacijenti oboljeli od metastatskog melanoma dobiju određene nove lijekove za koje se pokazalo da mogu dovesti i do izlječenja ove opake bolesti, za 15-ak dana će uslijediti novi sastanak, s istim i dodatnim učesnicima, koji svi skupa, kako je procijenjeno, treba da budu uključeni u rješavanje problematike.

Cilj udruženja pacijenata i ljekara onkologa je kompatibilan – da odgovarajući lijekovi budu dostupni pacijentima s metastatskim melanomom.

Ideja je da Fond solidarnosti, koji djeluje unutar Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, finansira ubuduće nabavku tih skupih lijekova, za koje struka kaže da u 50 posto slučajeva mogu dovesti i do izlječenja.

Fikret Operta iz Udruženja oboljelih od malenoma FBiH, također ljekar po vokaciji, optimističan je nakon današnjeg sastanka u pogledu željenog ishoda ove incijative. Budući da se on, zahvaljujući angažmanu porodice, liječio u Njemačkoj medikamentima koji su kod njega dali vrlo dobre rezultate, želja mu je da i pacijentima u Federaciji BiH, na osnovu uvrštavanja na „A“ listu, bude dostupno pet lijekova iz ove grupe za ciljanu i imunološku terapiju metastatskog melanoma.

Prim. dr. Semir Bešlija iz Udruženja onkologa BiH insistira na sistemskom i pravičnom rješenju za liječenje svih koji obole ne samo od ove već i od drugih malignih bolesti za koje je presudno djelovati urgentno i odgovarajućom terapijom, kao i preventivno. Onkološki pacijenti su pacijenti 21.stoljeća; u 2017. godini su onkološka oboljenja najzastupljenija i po učestalosti i po smrtnosti, kazao je.

Fond solidarnosti i vertikalni programi zdravstvene zeštite su nešto najbolje što se zadnjih godina desilo kad je riječ o zdravstvu, ali nije dobro što u trenutnoj praksi „neke stvari ne rješavamo sistemski“, kazala je potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Ona je učesnicima sastanka, predstavnicima Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranje i reosiguranja, sugerirala da od trenutnih oko 140 milion KM unutar Fonda solidarnosti, na osnovu sagledavanja stanja i potreba, dio bude raspoređen za nabavku lijekova za terapiju metastatskog melanoma. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,