Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lijek za trudnice iz 60-ih i 70-ih povezan s većim rizikom od karcinoma debelog crijeva kod potomaka

Preuzmite sliku

Lijek protiv mučnine koji su trudnice koristile 60-ih i 70-ih godina možda je povećao rizik od kolorektalnog karcinoma kod njihovih potomaka, ukazuje nova studija.

Stope kolorektalnog karcinoma su više od tri puta veće kod odraslih izloženih lijeku „in utero“ nego kod onih čije majke nisu koristile lijek dok su bile trudne, objavili su istraživači u „JNCI Cancer Spectrum“.

Od sredine 1990-ih, novi slučajevi karcinoma debelog crijeva kod odraslih mlađih od 50 godina su u porastu, a nalazi mogu bar djelimično da objasne taj trend, kažu istraživači.

Oni su analizirali podatke iz višegeneracijske studije koja je pratila više od 14.500 trudnica (koje su rodile 18.751 dijete) u Oaklandu, Kalifornija, između 1959. i 1967.

Oko pet posto njihove djece bilo je u materici izloženo bendektinu, koji je u to vrijeme sadržavao kombinaciju tri lijeka protiv mučnine: doksilamin, piridoksin i diciklomin. Diciklomin je uklonjen iz lijeka 1976. nakon tužbi koje su ga teretile da je izazvao gastrointestinalne urođene defekte, prije nego što je lijek u potpunosti povučen sa tržišta 1983. godine, prenosi N1.

Veći rizik od kolorektalnog karcinoma kod potomaka izloženih lijeku može da bude izazvan diciklominom, za koji se sumnja da direktno cilja na gastrointestinalni trakt fetusa u razvoju, rekla je u saopštenju Kathleen Murphy sa „UTHealth Houston School of Public Health“, koja je vodila studiju.

„Čak 25 posto trudnica je primalo bendektin do sredine 1970-ih“, rekla je Murphy,  i dodala da mogu da  postoje dugotrajne posljedice po potomstvo koje se nastavljaju i danas. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje