Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kineskinja se oporavila poslije 72 sata u kliničkoj smrti

Preuzmite sliku

Jedna 26-godišnja Kineskinja u istočnoj provinciji Fujian oporavila se poslije 72 sata kliničke smrti.

Ona je prvog januara hitno dovedena u bolnicu, srce joj je ubrzano lupalo, a zatim stalo. Pošto je izgubila svijest, doktori su konstatovali miokarditis – zapaljenje srčanog mišića, i ona je priključena na instrumente, prenosi 24sata.info.

“Mašina koju koristimo može da obavlja funkcije srca i pluća. Na taj način održava dotok krvi u srce nakon srčanog zastoja”, objasnio je Yang Chengbin iz bolnice Univerziteta Xiamen.

Srce pacijentkinje, međutim, nije zakucalo ni poslije dva sata. Ljekari, međutim, nisu htjeli da je proglase mrtvom, iako u terminima kliničke medicine, više nije bila živa. Umjesto toga poslali su je na Odjeljenje intenzivne njege gdje su održavali njeno srce, pluća i bubrege.

“Ona je tako mlada, nikada prije nije bila bolesna. Tako da sam rekao da ću učiniti sve što je u mojoj moći da preživi”, kazao je Zhang Minwei sa Odeljenja intenzivne njege, prenio je RTS.

Sljedećeg jutra njeno srce je ponovo počelo da pumpa krv, a u naredna 72 sata povratila joj se i svijest.

“Kada je otvorila oči pitao sam je da li je žedna i da me uhvati za ruku ako jeste. Kada je to učinila, shvatio sam da nam se vratila”, ispričao je doktor Zhang Minwei. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,