Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako se zauvijek riješiti žgaravice i šta je uzrokuje?

Preuzmite sliku

Kad se govori o žgaravici, zapravo se najčešće radi o refluksu želučane kiseline. Žgaravica je tad jedan simptom, ali i najčešći. Ostali su grlobolja, suhi kašalj, otežano gutanje.

Prema podacima američkog nacionalnog instituta za zdravlje, iskusit ćete je barem jedanput u životu. Napadaj žgaravice u najboljem slučaju traje nekoliko minuta, a u najgorem se agonija “razvuče” i na nekoliko sati. Za one koji doživljavaju povremenu žgaravicu važno je znati što je izaziva.

Čak i sklekovi, trbušnjaci, neke joga-poze i trčanje mogu pogoršati žgaravicu jer povećavaju pritisak na trbuh, odnosno želudac, stoga se savjetuje da ne jedete neposredno prije treninga. Izazvati ili pogoršati žgaravicu mogu i jutarnja kafa, pijenje alkohola, žvakanje žvakaćih guma, kasne noćne posjete frižideru, te blagdanski obroci.

Hrana bogata kofeinom, poput kafe, čaja, pa čak i čokolada, veliki su ‘okidači’. Iako mnogi misle kako se hrane ispravno, najbolji način za otkrivanje uzroka žgaravice je vođenje dnevnika o pojedinim namirnicama. Kod jednog se pacijenta ispostavilo da je pio tri boce ledenog čaja na dan, naravno, s kofeinom, što je utjecalo na želudac – kaže Bucobo.

Dok neki stručnjaci vjeruju kako alkohol i duhan utiču na pritisak donjeg sfinktera jednjaka, njihov utjecaj na vašu slinu također može “buknuti” u žgaravicu. Gravitacija, gutanje i slina važni su zaštitni mehanizmi za jednjak, ali samo kad ste u uspravnom položaju.

Tokom spavanja gutanje se zaustavlja i izlučivanje sline smanjuje. Refluks koji se javlja vjerojatno će uzrokovati kiselina iz jednjaka i oštetiti jednjak“, kaže dr. Pekez Pavliško. Isto tako, ako ste ljubitelj žvakaćih guma s okusom mentola, bilo bi dobro da ih ili prestanete žvakati ili prijeđete na neki drugi okus. Kao i kofein, paprena metvica opušta sfinkter koji “drži” kiselinu u želucu. Dakle, sve što jedete i pijete, a sadrži ulje metvice (čajevi, bomboni) može biti krivac. I ovdje je rješenje vođenje dnevnika.

Mala noćna druženja s hranom

Noćnih biste se obroka trebali kloniti ako ste skloni žgaravici. Zlatno je pravilo da se ne jede barem dva sata prije odlaska u krevet.

Izbjegavajte luk i jake čajeve

Izbjegavajte rizičnu hranu koja izaziva žgaravicu – crveno i bijelo vino, kisela hrana, čokolada, sok od naranče, jaki čajevi, rajčice, krastavci, luk. Pazite i na tjelesnu težinu te uzimajte više manjih obroka dnevno uz smanjen unos masti

U šetnju nakon večere

Svi prepoznaju onaj osjećaj pečenja u prsima nakon što završi obilna večera. To je učinak “teške” hrane, pečenja i pire krompira. Čim počnete jesti, tijelo kreće s probavom (koja zapravo počinje u ustima, razlaganjem hrane slinom), proizvodeći želučanu kiselinu. Što ste više hrane pojeli, to je potrebno više kiseline da se razgradi. Poslije večere radije prošetajte, savjetuje Pekez Pavliško.

Progesteron je kriv za žgaravicu u trudnoći  

Glavni uzrok pojave žgaravice u trudnoći jest to što donji kružni mišić jednjaka, zadužen za sprečavanje vraćanja kiselina u jednjak, oslabi tokom trudnoće, i to zbog visoke razine hormona progesterona, koji opušta mišće.

Prevencija raka jednjaka uz nadzor žgaravice 

U posljednjih nekoliko godina u gastroenterologiji se osobita pozornost posvećuje gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti (GERB) i žgaravici kao simptomu, a sve u svrhu prevencije i ranog otkrivanja raka jednjaka.

Okidači: uska odjeća i krivo saginjanje 

Žgaravicu potiče i fizički pritisak na želudac, pa se pobrinite se da ga dodatno ne opterećujete tijesnom odjećom i stegnutim remenom. Nemojte se nepotrebno sagibati, a ako baš morate, ne činite to s prednjim dijelom tijela (u pretklon), nego čučnite savijajući koljena. Nakon obroka barem pola sata nemojte leći, prenosi 24sata.hr.

Provjerite lijekove koje pijete, možda su uzrok 

Žgaravicu mogu uzrokovati i neki lijekovi, primjerice antibiotici tetraciklini, citostatici i kemoterapeutici, narkotici, nitrati i nitroglicerin, kalij te nadomjesci željeza i vitamin C, a budite oprezni s nesteroidnim antireumaticima.

Spas za želudac: malomasna hrana i žitarice 

Probajte kiselinu ublažiti konzumiranjem fermentiranih mliječnih proizvoda, žitarica, banana, integralne tjestenine i krekera te proizvoda s vrlo niskim udjelom masti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,