Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako prepoznati simptome krvnih ugrušaka: Javite se ljekaru ako osjetite neku od ovih tegoba nakon vakcine

Preuzmite sliku

Ukoliko osjetite ozbiljnije simptome koji traju oko četiri do 20 dana nakon vakcinacije, trebali biste potražiti  pomoć ljekara.

Krvni ugrušci izuzetno su rijetka, ali ozbiljna nuspojava AstraZeneca vakcine koji mogu dovesti do smrtnog ishoda.

Prednosti AstraZenece su i dalje veće od rizika koje vakcina nosi sa sobom, poručila je Evropska agencija za lijekove (EMA). Valja napomenuti kako je Sigurnosni odbor agencije istaknuo da je od izuzetnog značaja prepoznati zati znakove mogućeg ugruška, prenosi Business Insider.

Tromboza je bolest krvožilnog sistema. Do nje dolazi kad se u krvi stvori ugrušak tzv. “tromb“, koji potom putuje kroz krv po tijelu.

Zbog toga ga je prilično teško locirati, te ishod može biti smrtonosan ako dođe u mozak ili srce. Ako dođe u mozak, u slučaju da začepi krvnu žilu, uzrokovat će moždani udar, a ako dođe u srce i tamo začepi krvnu žilu doći će do srčanog aresta. Kad je krvna žila ozlijeđena, tijelo stvara ugrušak, kako bi spriječilo gubitak krvi. Ako taj mehanizam uzrokuje previše ugruška, dio će se odlomiti i nastati će embolus.

Može biti koristan odgovor kako bi se zaustavilo krvarenje u slučaju ozljede, ali ove blokade mogu stvarati probleme u slučaju da zaustave protok krvi u vitalnom području.

Mlađima je negdje čak i zabranjena vakcinacija

Krvni ugrušci mogu uzrokovati začepljenje u nogama, trbuhu i plućima. Većina krvnih ugrušaka povezanih s vakcinom AstraZenece pojavila se u venama u mozgu. Ovi ugrušci mogu dovesti do moždanog udara, pa čak i do smrtnog ishoda. Upravo iz tog razloga su u Velikoj Britaniji stručnjaci zabranili vakcinaciju AstraZenecom mlađima od 30 godina jer je vjerojatnije da će mladi doživjeti ovu nuspojavu.

Na ove simptome obratite pažnju:

EMA je upozorila da bi pacijenti koji su dobili vakcinu AstraZenece trebali odmah potražiti ljekarsku pomoć ako imaju sljedeće simptome:

– otežano disanje
– bol u prsima
– oteklina u nozi
– trajni bolovi u trbuhu
– neurološki simptomi, uključujući jake i trajne glavobolje ili zamagljen vid

Ukoliko osjetite ozbiljnije simptome koji traju oko četiri do 20 dana nakon vakcinacije, trebali biste potražiti ljekarsku pomoć, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje