Nedjelja, 15. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Jeziv snimak sa Mount Everesta: Zadnje minute života poginulih planinara

Kameru su pronašli duboku ispod snijega, dok su tražili tijela penjača zakopanih duboko u snijegu

Osam penjača stradalo je u lavini dok su pokušavali osvojiti drugi najveći vrh na Himalaji u IndijiNanda Devi, krajem maja.

Njihova tijela pronađena su u opsežnoj akciji izvlačenja, a pronađena je i GoPro kamera na kojoj su zabilježeni njihovi posljednji trenutci u životu.

Indijsko tibetanska granična policija objavila je te snimke nedavno na kojima se mogu vidjeti minute prije nego ih je pogodila lavina.

Onih posljednjih nekoliko sekundi tog videa, na kojem se čuje velika buka i vidi zatamnjen ekran, još nisu objavili.

Kameru su pronašli duboku ispod snijega, dok su tražili tijela penjača, četiri Britanca, dva Amerikanca, Australca i Indijca. Izvukli su njih sedam, dok se još jedan smatra nestalim, piše The Washington Post.

“Kamera GoPro zapravo je poslužila kao crna kutija i omućila nam da vidimo posljednje trenutke tih penjača. To nam je bilo zapanjujuće”, rekao je A.P.S. Nambadia iz granična policije.

Do trenutku nestanka ove grupe to je već i bilo jako smrtonosno proljeće, u kojem je poginulo niz ljudi, posebno u gužvama u blizini vrha Mount Everesta.

Na društvenim mrežama objavljena je bila fotografia dugačkog reda u kojem je bila gužva od 300 ljudi na jako uskom putu. Bilo je to nakon što Nepal izdao rekordan broj dozvola zbog dobrog vremena.

Po mišljenju stručnjaka lavinu u kojoj su i poginuli mogli su pokrenuti upravo ti penjači sami, tj. težina njihovih tijela. Zahvaljujući snimku mogli bi dobiti više uvida u t što je krenulo po zlu.

Do njihovih tijela stigli su 23. juna u operaciji koju su nazvali Daredevils, u najkompleksnijoj operaciji koji su do tad poduzeli. Borili su se sa vjetrom i teškim terenom kako bi došli do mjesta gdje su zakopana ta tijela.

Među pronađenim stvarima bilo je nekoliko dokumenata, oprema za penjanje, i mala igračka pingvina. (Express.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,