Ponedjeljak, 25. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Farmaceutska kuća i američka vojska razvijaju vakcinu protiv virusa zika

Preuzmite sliku

Popularno

Francuska farmaceutska industrija Sanofi zajedno sa istraživačima vojske Sjedinjenih Američkih Država radi na ubrzanom razvoju vakcine protiv zika virusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iako je ovu informaciju potvrdila kompanija, nisu precizirani finansijski detalji.

Inače, razvoj vakcina traje godinama. Sanofi je prvo lansirao vakcinu protiv denga groznice nakon skoro 20 godina istraživanja i potrošene milijarde američkih dolara.

Zika virus, koji se prenosi sa komarca na čovjeka, registrovan je prvi put 1940. godine u Ugandi, odakle se proširio cijelom Afrikom. Virus se kasnije pojavio u Južnom Pacifiku i Aziji, a odnedavno i u Latinskoj Americi. Zbog globalnih putovanja, naučnici upozoravaju kako se virus može pojaviti bilo gdje u svijetu.

Zika virus prenosi isključivo komarac Aedes Aegypti, koji živi u urbanim sredinama tropskih područja. Agresivno grize tokom dana, a prenosilac je i žutice, kostolomne denga groznice i virusa čikungunje.

Za zika virus još uvijek ne postoji vakcina dok ne postoji lijek ni za liječenje virusa. Virus je prošle godine eskalirao u Brazilu kada je registrovano više od 2.400 slučajeva u 20 brazilskih država, u usporedbi sa 147 slučajeva u 2014. godini. Najveći dio pacijenata bile su porodilje s povišenom temperaturom, osipom i glavoboljom. Ustanovljeno je i kako zika virus izaziva povećanu mikrocefaliju, neurološki poremećaj koji može dovesti do nepotpunog razvoja mozga kod novorođenčadi.

Zika virus neumoljivo se širi i za sada su slučajevi bolesti prijavljeni u 28 zemalja svijeta. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,