Utorak, 7. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo zašto je dobro da uvrstite heljdu u vaš jelovnik

Preuzmite sliku

Popularno

Heljda je porijeklom iz centralne Azije. Plod je zrno trouglastog oblika koje služi isključivo za ljudsku ishranu. Naučno je utvrđeno da je heljda zdrava i ljekovita biljka. U narodnoj medicini heljda se koristi kao hrana i napitak.

Iako heljda nije žitarica, ona ne sadrži gluten ali sadrži protein sličan glutenu pa je veoma važno da je alergične osobe isprobaju prije početka korišćenja.

Evo zašto je dobro uvrstiti heljdu u vaš jelovnik:

• bogata je dijetalnim vlaknima

• sadrži osam esencijalnih aminokiselina

• bogata je mineralima – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan

• bogata je flavonoidima, posebno rutinom

• smanjuje razinu šećera u krvi, povoljna je za dijabetičare

• otkriveno je da heljda smanjuje visoki pritisak i kolesterol

• ne sadrži gluten, zbog toga je pogodna za alergične osobe

• održava zdravlje kardiovaskularnog sistema

• smanjuje rizik od raka

Oljuštenu organsku heljdu možete naći u prodavnicama zdrave hrane. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,