Srijeda, 29. Novembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Da li znate zašto ne osjetite ubod komarca? Poznati doktor otkriva razlog

Preuzmite sliku

Jedan doktor je na TikToku otkrio zašto mnogi ne mogu osjetiti ubod komarca, odnosno dožive ga tek nekoliko sati ili dana nakon. Taj užasni svrbež koji dobijete od komaraca na odmoru je stvarno prilično neugodan.

A još je neugodnije što se simptomi pojavljuju dugo nakon što ste stvarno bili ugriženi. Nagrađivani doktor Sermed Mezher iz Londona otkrio je na TikToku ‘kompliciran’ razlog zašto je to tako.

Doktor koji je ‘na misiji učiniti zdravlje jednostavnim’ prenio je TikTok video još u junu, objašnjavajući zašto ubod komarca ‘uključuje niz zamršenih procesa’.

“Način na koji vas komarci grizu i ostaju neotkriveni toliko je komplicirano da nećete vjerovati”, rekao je dr. Mezher svojim 110.000 pratitelja.

Otkrio je da su ‘samo ženke komaraca te koje vas stvarno grizu’ i to zato što ‘trebaju dodatnu hranu da bi mogle prehranjivati ​​svoje mlade’.

“Muški komarci zapravo većinu svoje prehrane dobivaju samo iz biljnog soka, uzimaju slatki dio, a zatim ga koriste umjesto njega”, nastavio je doktor, prenosi net.hr

‘Ženke komaraca vas stvarno grizu’

 • komarac-ujed
 • “Ženke komaraca otkrivaju koga će ugristi na temelju količine ugljičnog dioksida koju izdišu, te vrste i količine znoja. “Kad uoče svoju metu, počinje njihov hirurški napad.”

  Razlog zašto ili nećete osjetiti ništa ili možda lagano štipanje je taj što ženke insekata započinju ubrizgavanjem ‘lokalnog anestetika u kožu tako da nećete moći osjetiti niti jednu od šest igala kako ulazi unutra’.

  “Dvije vanjske igle su pile za rezanje kože, a druge su za otkrivanje i upijanje krvi iz krvnih žila”, nastavio je. “Ovaj proces je toliko učinkovit da do trenutka kada stvarno osjetite da vas komarac ugriza, on je već nestao.”

  “Zanimljivo je da su komarci razvili izvanrednu sposobnost da pronađu krvne žile i povuku krv bez nanošenja značajne štete ili nelagode”, dodao je doktor.

  “Njihova tehnika hranjenja uključuje kombinaciju hemijskih znakova, osjetilnu percepciju i složenu strukturu rilca, a sve radi u harmoniji kako bi olakšalo njihov obrok.”

  U komentarima je jedan korisnik napisao: “Barem koriste anestetik, što je lijepo od njih.”

  Drugi je rekao: “Tako se lako znojim pa je ovo super.”

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,