Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Alarmantno u Kiseljaku: Epidemija bruceloze, zaraženo više osoba

Preuzmite sliku

Popularno

Zbog pojave epidemije zarazne bolesti bruceloze, koja je, do sada, ustanovljena kod 123 životinje, u općini Kiseljak proglašeno je stanje prirodne nesreće.

U razgovoru za Fenu voditelj Službe za civilnu zaštitu Kiseljak Nijaz Bunjo naglasio je da je brucelozom, prema dostupnim informacijama, zaraženo i šest osoba iz ove općine.

Bolest je, dodao je, ustanovljena kod 117 ovaca, pet koza i jednog psa.

“Imamo i službeno, šest oboljelih ljudi u Kiseljaku. Međutim, nije u pitanju samo Kiseljak, jer postoje službeni podaci da u Srednjobosanskom kantonu ima oko 40 oboljelih, a strahuje se da je broj i veći. Upućujemo apel svima koji su imali kontakt sa zaraženim životinjama, a pogotovo vlasnicima, da se podvrgnu ispitivanju”, kazao je Bunjo.

Preporuka građanima je da strogo vode računa prilikom kupovine i konzumiranja hrane životinjskog porijekla.

“Trebaju tražiti dokaze da je hrana higijenski ispravna, jer se ovdje, nažalost, bruceloza često krije, a hrana prodaje i po tržnicama i ostalim mjestima”, kazao je Bunjo.

Prema njegovim riječima, životinje kod kojih su, analize s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, potvrdile brucelozu bit će hitno eutanazirane, dok su nadležne službe zadužene da kontroliraju promet životinja na području općine, veterinari da nastave provoditi preventivne mjere, a vlasnici stada da izvrše analizu krvi životinja kako bi se ustanovilo jesu li zaražene.

“Smatramo da je situacija alarmantna i zbog toga smo proglasili stanje prirodne nesreće. Bojim se da će daljnje analize pokazati da je stanje i gore jer vlasnici životinja izbjegavaju analize iz raznih razloga. Ima dosta ovaca koje su na planinama i vrlo je teško provesti kontrolu”, upozorio je on.

Bunjo je istaknuo da se općina Kiseljak ne može sama boriti protiv bruceloze, te je uputio apel i ostalim općinama i svim nivoima vlasti da se uključe u rješavanje ovog problema. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,