Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li kako je nastala kraljevsko plava boja?

Preuzmite sliku

Tradicija ove popularne boje datira od kralja Georgea III. Sve je počelo kada je monarh sebi zadao važnu misiju, u kasno 17. i 18. stoljeće, i krenuo u potragu za odgovarajućom nijansom

U moru crvene, bijele i plave boje koje se pojavljuju tokom ceremonije krunidbe moglo se primijetiti i dosta kraljevsko plave boje, no postoji priča koja se krije iza te popularne nijanse.

Povezanost nijanse s kraljevskom porodicom nije slučajna, prenosi 24sata.hr.

Uoči proslave krunidbe, izlozi i ulice diljem Britanije bili su ukrašeni kraljevskim bojama. Mnogi su bili obučeni upravo u kraljevsko plavu boju.

Radi se o popularnoj nijansi, a njeni obožavatelji uključuju kraljeve i kraljice.

Uostalom, postoji razlog zašto je ta plava boja, koja krasi službeno posuđe od porculana za Kraljevu krunidbu, dobila svoje kraljevsko ime.

Tradicija u potpunosti datira od drugog kralja – tačnije od kralja Georgea III. Sve je počelo kada je monarh sebi postavio važnu misiju.

– Porijeklo legendarne kraljevsko plave boje može se pratiti unatrag u kasno sedamnaesto i osamnaesto stoljeće, u kojem je kralj George III. testirao proizvođače tkanine diljem zemlje u nadi da će pronaći nijansu plave za Kraljevsku upotrebu – objašnjava Shadmaan Kader, vlasnik tvornice tkanina.

Tvornica pod nazivom Scutts Bridge u Rodeu stvorila je kultnu nijansu koja je kasnije postala poznata kao ‘The Royal Blue’.

Plava se može miješati s mnogim kombinacijama boja, ali je najistaknutija u kombinaciji s crvenom i bijelom kako bi oponašala nijanse zastave Velike Britanije, donosi Mirror(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,