Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Žalili se na prljave čaše po kafićima, odgovorio im konobar s 10 godina iskustva

Preuzmite sliku

Koliko često vam se desilo da uđete u kafić, poručite piće i dobijete muzgavu ili prljavu čašu?

Sigurno niste jednom bili usluženi prljavim, muzgavim čašama u kafićima. Jedna fotografija na hrvatskom Redditu pokazala je ne tako čistu čašu kojom je bio uslužen gost.

“Uobičajena praksa po Zagrebu, ne sjećam se kad sam zadnji put dobio čistu čašu u bircu,” pored slike, stoji u tekstu.

Peru li se čaše po kafićima ili je problem u nekom drugom faktoru, pokušali su pojasniti komentatori ispod objave.

Uobičajena praksa po Zagrebu, ne sjećam se kad sam zadnji put dobio čistu čašu u bircu
byu/gkkf incroatia

“Pretvrda voda. Nedostaje soli u mašini”, objašnjava jedan, a drugi se nadovezuje:

“Prošla je ona kroz mašinu, kao i svaka druga, ali je u vodi problem. Na profesionalnijim mjestima ih obično ulašte s krpom prije nego se do kraja osuše, čisto da se takve stvari ne vide.”

Na komentar o poliranju čašu, nadovezalo se dosta njih koji su objasnili da to baš i nije idealna opcija:

“Navodno se zbog inspekcije, haccpa ili kog vec ne bi smjelo polirat, jer polir krpu koristis istu za, npr. 200 casa, pa time možda prenosiš bakterije itd koje se množe u krpi.”

Javio se i bivši konobar s 10 godina iskustva: “Ta čaša je čista!”

“Bez obzira kakva je voda i kakva je mašina za suđe, stvar je u tome da u 90% kafića u Hrvatskoj ne poliraju čaše onim damast krpama. Pa da imaš kristalno čistu vodu, redovno i svježe servisiranu mašinu za pranje suđa, opet bi dobio ovakvu čašu ako ih ne poliraju barem jednom sedmično.

Kad je kafić prazan, konobari se obično bave drugim stvarima, popunjavanjem frižidera, čišćenjem, pijuckanjem kafe, listanjem novina, svim drugim osim poliranjem j*b*nih čaša. Tako da, često ćeš dobiti ovakve čaše.

(Sol se stavlja u mašinu za suđe da “omekša” vodu zbog mašine, da se kamenac ne zadržava, a ne zbog čaša. Te mrlje na čašama su kombinacija kamenca i te soli, jer pogodi šta, voda kad isparava, ona isparava kao čisti H2O, ostavljajući iza sebe sve što je bilo u vodi, pa tako i tu sol iz mašine. Znači to su mrlje od kamenca i soli)”, pojasnio je.

Šta vi kažete, kakva su vaša iskustva s čašama u kafićima? (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje