Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uzgojio bundevu od 326 kilograma, pomjerali je bagerom

Preuzmite sliku

Željko Ivorek iz Šemovaca, naselja na području opštine Virje u Hrvatskoj, uzgojio je divovsku bundevu. Ovaj domaćin je već godinama zaluđen uzgojem ukrasnih tikvi među kojima su i divovske kraljice jeseni.

“Prvu divovsku tikvu uspješno sam uzgojio prije tri godine, a u ovoj sezoni sam stigao i do svog rekorda. Sad ispred kuće imam tikvu tešku 326 kilograma, a prijašnjih godina težina se kretala oko 220 kilograma”, kaže Željko Ivorek za portal e-podravina.

Otkriva da je aktivirao i bager koji je bio zadužen za postavljanje divovske bundeve na posebno postolje ispred njegove kuće.

“Ovosezonski kapitalac nastao je od sjemena kanadske tikve, a i u idućoj ga planiram pomiješati sa sjemenom američke tikve. I kod nas u Hrvatskoj ima ljubitelja uzgoja divovskih tikvi i s njima sam stalno u kontaktu jer mi je želja imati plod težak barem pola tone. Stalno razmjenjujemo iskustva i svaki savjet dobro dođe. Sad planiram s njima i razmijeniti sjeme da vidim kakve će rezultate dati to križanje, kaže Ivorek.

Upravo zbog divovske bundeve njegovo dvorište je prava atrakcija, te se usputni prolaznici često zaustavljaju da bi se fotografisali.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,