Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stare mame na TikToku: Inspiracija za kasno majčinstvo

Preuzmite sliku

Tvrde da često dobijaju kritike zbog svojih godina.

Neki kažu da je imati dijete u dobi od 20 do 30 godina optimalno za smanjenje rizika povezanih s trudnoćom. A stručnjaci vjeruju da od 37. godine života plodnost počinje brže opadati što ženama kasnije u životu otežava imati djecu.

Ali kako se svijet mijenja, a sve više žena radi poslove s punim radnim vremenom, rano imati dijete postaje sve teže. No nedavni trend na TikToku zavladao je internetom, a radi se o novim mamama starijim od 40 godina, piše The Sun.

@stuartbrazell OLD MOMS aka geriatric moms: because momming just gets better with age right @selahvictor 😂Most of our friends from high school have kids in high school and we’re over here nursing infants😜We both will be 60 when our last graduates high school!! How about you? Do you beat us?…#geriatricpregnancy #oldmom #over40 #momhumor #pregnantover40 #oldermom ♬ original sound – stuartbrazell

Trenutni hashtag “pregnantover40” ima 71.6 miliona pregleda s mamama koje snimaju svoje živote kao “stare mame”. Dvije mame koje su se pridružile TikTok trendu su bliske prijateljice Stuart Brazell i Selah Victor, koje su nedavno dobile djecu, a starije su od 40 godina.

Mama dvoje djece Stuart, koja je novinarka, podijelila je zabavan video sebe sa Selah i uzvratile su na neke komentare o tome da su prestare za djecu.

Naslovila je video: “Stare mame poznate i kao gerijatrijske mame: jer biti mama postaje sve bolje s godinama“.

“Većina naših prijatelja iz srednje škole ima djecu koja su u srednjoj školi, a mi ovdje dojimo. Obje ćemo imati 60 godina kada naši sinovi završe srednju školu!”, rekle su.

Video ima preko 1.7 miliona pregleda i nekoliko stotina hiljada lajkova i komentara. Neki od komentara su ohrabrujući, poput: 

“Mi smo stare mame, sa stvorenom karijerom i ispunjenim pasošima! Sad i djeci mogu priuštiti putovanja po svijetu!”; “Mi smo stare mame. Željela sam čekati sa rađenjem djece, dok ne budem imala dovoljno sredstava da im priuštim sve što žele!”; “Mi smo stare mame. Moja kćerka sada može imati sve, zato što joj to mogu priuštiti”; “Nakon dugogodišnje borbe za potomstvo, koja je trajala 10 godina. Napokon sam zatrudnjela u 41-oj.” i brojni drugi. (Vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje