Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Reporteri snimili olupinu trajekta koji na dnu Crvenog mora leži već 32 godine

Preuzmite sliku

Reporterska ekipa agencije Anadolu snimila je olupinu trajekta Salem Express, koji leži na dnu Crvenog mora od kraja 1991. godine kada je potonuo tokom plovidbe iz Saudijske Arabije u Egipat.

Trajekt dug 100 metara i širok 18, potonuo je dok je plovio iz Džede, a njegova olupina se i danas nalazi na tamnom dnu Crvenog mora kod grada Safaga.

Brodolom se dogodio kada se trajekt sa stotinama hadžija približavao luci Safaga i udario u jugoistočni dio lanca grebena poznatog kao Hyndman.

 • Brod je vrlo brzo potonuo i nikada nije pronađen spisak njegovih putnika. Egipatske vlasti procjenjuju konačan broj poginulih na 470, dok je 180 putnika i članova posade uspjelo preživjeti.

  Iako su egipatske vlasti pronašle većinu tijela, ronjenje je dugo bilo zabranjeno jer se olupina smatrala mauzolejom.

 • Ronjenje sa egipatskim vodičima 

  Olupinu trajekta Salem Express snimio je podvodni snimatelj i producent dokumentarca AA Tahsin Ceylan.

  Zajedno s Ceylanom, u ekspediciji su učestvovali i egipatski vodići i njegovi prijatelji iz Scuba-Bay tima Yalin Tolga Yılmaz, Murat Kulakac i Mesut Bozkurt.

  Uvažavajući zahtjev vodiča, ekipa nije ronila u unutrašnjost trajekta, a član tima Murat Kulakac se pomolio za one koji su izgubili živote pod vodom.

 • U olupini se mogu vidjeti koferi, kolica i lične stvari 

  Na olupini se i pogledom izvana mogu vidjeti koferi, dječja kolica i razne lične stvari, a na dimnjaku je ispisano ime Salem Express. Trajekt, koji je pod morem više od 30 godina, prekriven je algama i koraljima.

 • Čini se da su i preostale kosti onih koji su izgubili život u brodolomu prekrivene koraljima. U koferima se nalaze brojni pokloni koje su Hadžije kupili svojim rođacima.

  Unutar olupine nalazi se restoran, kao i čamci za spašavanje, a sa stražnje strane sačuvani su i propeleri.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje