Utorak, 7. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pazite šta ostavljate: Čak i flašica vode u autu može izazvati požar

Preuzmite sliku

Dvojac iz Indije je uz pomoć bočice vode i sunčevih zraka uspio zapaliti tkaninu sjedala i to samo za nekoliko sekundi.

Visoke temperature tokom ljeta mnogim vozačima mogu priuštiti šokove u automobilima. Naprimjer, mnoga istraživanja pokazala kako temperatura u automobilu koji je stajao samo sat vremena na suncu može porasti do 52 stepena. Osim toga, najizloženiji dijelovi poput volana, kontrolne ploče i naslona za ruku mogu postići temperature od oko 69 stepeni. 

Uvijek je bitno ostavljati automobil u hladu ili koristiti zaštite poput cerade da bi se smanjila ta temperatura. Također, preporučljivo je prije ulaska u vozilo provjetriti ga i rashladiti da se osoba ne bi šokirala od promjene temperature. Međutim, same temperature nisu jedine opasnosti tokom ljeta, a to savršeno prikazuje videouradak koji je napravljen u Indiji.

  • Naime, Indijci su provjerili šta se može dogoditi ako ostavite flašicu vode na mjestu izloženu suncu. Skoro svi smo kao djeca pokušavali zapaliti komadić papira pomoću sunčevih zraka i povećala, ali mnogi ne znaju da se jednak efekt može postići i s flašicom vode. Ovaj dvojac je na tako uspio zapaliti tkaninu sjedala i to samo za nekoliko sekundi. 

    Stoga je uvijek bitno pripaziti kakve predmete ostavljate u vozilu izložene suncu. Mobiteli i slični uređaji s baterijama mogu lako eksplodirati pri visokim temperaturama, a prema ovome videu je vidljivo kako čak i flašica vode ne mora biti bezazlena. (autostart.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,