Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pando je jedan od najstarijih i najtežih živih organizama na svijetu

Preuzmite sliku

Popularno

Ogromna kolonija jasike, u saveznoj američkoj državi Utah, poznata i pod nazivom Pando, odnosno ”drhtavi div“, jedan je od najstarijih živih organizama na svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

U planinama Wasatch na zapadu SAD-a, na padinama iznad jezera živi jedan divovski organizam koji pruža cijeli ekosistem na koji su se biljke i životinje oslanjale hiljadama godina. Zove se Pando i nalazi se u Nacionalnoj šumi Fishlake u američkoj saveznoj državi Utah.

  • Stručnjaci pretpostavljaju da je Pando star oko 80.000 godina, a stabla su povezana korijenjem ispod zemlje.

    Upravo to korijenje pomaže u obnovi kolonije koja se prostire na više od 43 hektara, iako naučnici upozoravaju na opasnosti koje nosi ljudski faktor.

  • Sva su stabla genetski identična i povezana na jedinstveni korijen, što ih čini jedinstvenim sistemom, a procjenjuje se da mu je masa veća od 6000 tona.

  • Iako izgleda kao šuma pojedinačnih stabala s upečatljivom bijelom korom i malim lišćem koje leprša i na najmanjem povjetarcu, Pando se zapravo sastoji od 47.000 genetski identičnih stabljika koje proizlaze iz međusobno povezane mreže korijena.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje