Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Organizovani prevoz na sahranu Šabana Šaulića: Za 40 KM prevoz, hrana i obilazak titovog groba

Preuzmite sliku

Šaban Šaulić bit će sahranjen u petak, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a Fojničanin Adis Palalija organizuje odlazak na sahranu u Beograd.

– Mnogo ljudi je zainteresirano da ide, a vidjet ćemo koliko će biti prijavljenih. Cijena prijevoza po osobi je 40 KM. Ovaj popularni pjevač narodne muzike imao je veliki broj ljubitelja i u našem gradu i zato planiramo da odemo u Beograd i prisustvujemo sahrani – kazao je kratko Palalija za Faktor.

Pojavile su se i druge obavijesti o organizaciji odlaska na sahranu preminulom pjevaču Šabanu Šauliću iz drugih bosanskohercegovačkih gradova, te se u ponuđenim aranžmanima pored odlaska na sahranu za 40 KM nudi i lanč paket te obilazak Kuće cvijeća, tačnije grobu gdje je sahranjen Josip Broz Tito.

I sve to ne bi bilo čudno da upravo Tito nije posebnim dekretom iz 1972. godine zabranio emitovanje novokomponovane narodne muzike, smatrajući je kičem i šundom štetnim za omladinu, a zbog toga je, kako su pisali srbijanski mediji, najviše ispaštao Šaban Šaulić.

Upravo je u tom periodu kada je nastupila zabrana Šaulićeva karijera bila u usponu i nakon tog dekreta Šaulića više nije bilo na radiju i televiziji. Dekret je bio na snazi sve do smrti Josipa Broza 1980. godine.

Inače, poznato je da su Josipa Broza Tita “u raji” zvali Šaban.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,