Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novo švedsko biciklo napravljeno je od 300 iskorištenih Nespresso kapsula

Preuzmite sliku

Nakon dvije godine razvoja, RE: CYCLE, urbano biciklo izrađeno od iskorištenih Nespresso kapsula, spremno je za vožnju.

Ovo biciklo je napravila švedska start-up kompanija Vélosophy u saradnji s Nespressom. Ovaj model se prodaje za 1.290 eura.

RE: CYCLE je najnoviji pokušaj Nespressa da pokaže svoju podršku kružnoj ekonomiji. Kompanija u vlasništvu Nestlé-a koristi aluminij u svojim kapsulama, materijal koji se može topiti i ponovo koristiti. Uložila je resurse u ohrabrivanje kupaca da recikliraju svoje Nespresso kapsule.

RE: CYCLE je ideja Jimmyja Östholma, bivšeg IKEA-inog komunikacijskog menadžera koji je postao poduzetnik biciklima. Zainteresovan Nespressovim kampanjama za recikliranje, Östholm se raspitao o mogućnosti dobijanja dijela recikliranog aluminija. Najveći tehnički izazov, kaže Östholm, bio je pronalazak načina da se lagani aluminij pretvori u materijal dovoljno čvrst, da udovolji sigurnosnim standardima proizvodnje bicikala. „To nije bila posebna nauka u bilo kojem smislu. Samo je trajalo nešto vremena “, objašnjava on.

  • Biciklo ima nekoliko detalja u dizajnu koji nagovještavaju njegovo porijeklo. Boja šljive okvira slična je ambalaži popularne Nespresso varijante Arpeggio, njegovo zvono je u obliku podloge za kafu, a nosačka korpa između ostalog ima i mjesto za šolje za kafu, piše qz.com

    Östholm se nada da će drugi dizajneri proizvoda biti nadahnuti za rad sa recikliranim aluminijom kako bi se nadoknadila stalna potražnja za kapsulama za jednokratnu upotrebu.

  • “Različiti proizvodi trebaju različite aluminijske kompozicije … ali pogledajte samo mogućnost reciklaže”, kaže on. „Svaki dio aluminija koji postoji može se ponovo reciklirati u nove proizvode. Mislim da je to zapravo poruka ovdje. ”

    Kako bi smanjili troškove, odlučili su da se bicikla prodaju samo preko interneta. Na taj način, i sa tom uštedom, žele djevojčicama iz zemalja koje su u razvoju pokloniti po biciklo.

    Nespresso kapsulama na odlagalištima potrebno je oko 150 godina da se razgrade, tako da je privlačenje kupaca da ih recikliraju ključno za plan održivosti. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje