Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nevjerovatni saobraćajni propisi u svijetu: Kazna za prljav automobil, ostanak bez goriva, vožnju bez odjeće…

Preuzmite sliku

Prije odlaska na put u inostranstvo u svakom je slučaju poželjno i potrebno provjeriti saobraćajna pravila koja su na snazi u svakoj od zemalja kroz koju namjeravate putovati, a da su neka uistinu kao s druge planete dokazuje ova lista.

Naime, u većini slučajeva dovoljno je poštovati sva standardna saobraćajna pravila, ali na pojedina od ovih teško se pripremiti ako niste upoznati sa Zakonom o sigurnosti saobraćaja na cestama zemlje kroz koju putujete. Pa krenimo redom.

Rusija

Saobraćajni policajac u Rusiji može metodom slobodne procjene odrediti kaznu za prljav automobil u saobraćaju, a posebnu pažnju pritom posvećuju čistoći registarskih tablica, prenosi automobili.hr.

 • Singapur

  Gotovo kompletan gradski saobraćaj u Singapuru koncipiran je tako da su vozila i pješaci fizički odvojeni različitim trasama. Sigurnost pješaka tamošnjim je vlastima na prvom mjestu pa rizikuju kaznu svi koji se s automobilom približe pješaku na udaljenost manju od 50 metara.

 • Južnoafrička Republika

  U Južnoafričkoj Republici, kao uostalom i u gotovo cijeloj Africi, sasvim je normalno da se na saobraćajnicama pojave divlje životinje. U tom slučaju potrebno je značajno smanjiti brzinu, na najviše 10 km/h, a ponekad i stati kako bi životinje mogle nesmetano proći. U suprotnom se rizikuje ozbiljna novčana kazna.

  Španija

  Zabranjena je vožnja u papučama, cipelama s visokom potpeticom te japankama. U slučaju da vozač nema adekvatnu obuću, rizikuje kaznu od 200 evra. Svi koji koriste dioptrijske naočale u svakom trenutku u automobilu moraju imati rezervne.

  Tajland

  Nudisti žao nam je, ali dokle god ste za volanom morate biti potpuno obučeni Tamošnju policajci ne tolerišu niti vožnju bez majice, a kamo li kompletnu golotinju.

 • Njemačka

  Tamošnje autoceste jedna su od posljednjih oaza za ljubitelje automobila. Naime, na brojnim dionicama Autobahna nema ograničenja brzine, pa je samim time i sigurnost svih učesnika saobraćaja značajno ugrožena ako ostanete bez goriva. Kazna za to je paprena.

  Colorado – SAD

  Jedan od prastarih saobraćajnih propisa zabranjuje vožnju crnog automobila nedjeljom. No, predstavnici zakona u praksi ne provode ovaj zakon, jer su svjesni njegove apsurdnosti.

  Japan i Velika Britanija

  U obje je zemlje potrebno prilagoditi brzinu u zavisnosti o lokvama uz cestu tokom kiše, kako svojim automobilom ne bi tuširali pješake na trotoaru.

  Finska

  Svaki nalet na divlju životinju vozač odmah mora prijaviti policiji. U slučaju bijega sa mjesta nesreće policija šalje kaznu.

 • Ontario – Kanada

  Prema tamošnjem zakonu svaki taksist može odbiti u svoj automobil primiti putnika sa lošim zadahom.

  Alabama – SAD

  Nevjerovatno zvuči članak tamošnjeg Zakona o sigurnosti saobraćaja na cestama koji u jednom članku zabranjuje vožnju sa povezom na očima.

  Francuska

  Ako putujete Francuskom služeći se navigacijskim sistemom koji ima mogućnost upozorenja na ograničenja brzine i pozicije fiksnih radara za kontrolu brzine kretanja, rizikujete mogućnost gubitka vozačke dozvole, pa čak i oduzimanje automobila.

 • Danska

  Prema tamošnjem zakonu prije pokretanja vozila dužni ste provjeriti prostor ispod podnice automobila kako bi se uvjerili da ispod nema djeteta koje je zaspalo, štiteći se od sunca ili kiše.

  Švedska

  Kratka ili dnevna svijetla moraju biti aktivna u bilo koje vrijeme dana, bez obzira na doba godine.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,