Subota, 2. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Mnoge aviokompanije izbjegavaju sjedišta s brojem 13, 14 i 17, a evo i zašto

Preuzmite sliku

Mnoge aviokompanije preskaču redove sjedišta pod rednim brojem 13, pa i 17, kako bi pomogle u suzbijanju praznovjerja putnika.

Nije rijetkost, naime, između dva i pet posto stanovništva osjeća jaku tjeskobu pri pomisli na letenje, a čak do 40 posto putnika doživi neki oblik straha leteći u avionu, donosi portal Euronews.com.

Mnogi putnici pribjegavaju ritualima kako bi ublažili strahove od letenja, pa imaju sretne brojeve kad su u pitanju sjedišta, prije leta moraju dodirnuti vanjski dio aviona, ili za let oblaće neki odjevni predmet koji povezuju sa srećom. Kako bi izbjegli da praznovjerni prije leta traže da im zamijene sjedište, mnoge avio kompanije preskaču redove 13. i 17.

Strah od broja 13 toliko je čest da ima čak i ime. Riječ ‘triskaidekaphobia‘, ili ekstremno praznovjerje oko broja 13, prvi put se pojavila 1911. godine u jednom američkom psihološkom časopisu. Porijeklo masovne averzije prema ovom broju nije jasno, ali češće je u zapadnom svijetu. Prema biblijskim zapisima,

 • Juda Iskariotski, učenik koji je izdao Isusa Krista,  bio je 13. gost na posljednjoj večeri. U majanskom kalendaru, predviđalo se da će se 13. baktun – što označava kalendarsku jedinicu od oko 390 godina – poklopiti s krajem svijeta najavljenim za 2012. godinu. Neki, opet, pripisuju osjećaje povezane s brojem 13 nordijskoj mitologiji. Naime, prema nordijskoj legendi, 12 bogova je uživalo u gozbi u Valhali kada je Loki, bog prevarant, stigao nepozvan kao 13. i sredio da jedan od gostiju puca u drugog.

  Jedna od uobičajenih teorija je da negativne asocijacije na broj dolaze iz njegovog položaja nakon 12, koji se često smatra sretnim brojem. Tako se u Italiji i broj 17 smatra nesretnim brojem. Preuređivanjem rimskog broja XVII može se stvoriti riječ „vixi“, što na latinskom znači “moj život je gotov”.

  Ovo nisu jedini nesretni brojevi. U Kini , izgovor riječi četiri zvuči kao kineska riječ za smrt.

 • Koje kompanije izbjegavaju red broj 13?

  Evo koje kompanije preskaču nesretne redove: Ryanair, Air France, Singapore Airlines, Cathay Pacific, Qatar Airlines, Emirates, KLM i Iberia, kao i njemački prijevoznik Lufthansa .

  – Kod nas nedostaju redovi 13 i 17 jer se oni smatraju nesretnim brojevima, istaknuli su u tweetu na profilu Lufthanse 2017. godine,  uz emotikon namigivanja. Ni United Airlines nema red 13 ili 14, a oni su red 14 izbacili jer zvuči kao sintagma „umrijet će“ na kineskom.

  Jeftinije aviokarte na petak 13.

  Nisu to jedina praznovjerja koja se povezuju s letenjem avionom. Prema istraživanju iz 2016., oko 17 posto putnika osjeća se bolje ako mogu dotaknuti vanjsku stranu aviona prije nego što zauzmu svoje sjedalo – što je najčešće praznovjerje povezano s letenjem. Drugi podaci upućuju na to da su letovi iz Ujedinjenog Kraljevstva u Evropu oko 39 posto jeftiniji na petak 13.,  jer se ljudi brinu hoće li nešto poći po zlu s njihovim putovanjem baš na taj dan, ozloglašen kao dan loše sreće.

  – Ako niste praznovjerni, putujte na 13. Jer ćete uštedjeti – poručila je Laure Bornet, potpredsjednica EMEA u KAYAK-u.

  Čak i neki piloti su pomalo praznovjerni. Prema forumima na Internetu u kojima sudjeluje i avio osoblje,  mnogi piloti kažu da prije polijetanja  vole dodirnuti krila aviona prije polijetanja, a neki prije svakog leta jedu isti obrok, prenosi 24sata

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,