Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kod Antarktika pronađena očuvana olupina drvenog broda koji je potonuo 1915. godine

Preuzmite sliku

Olupina broda Endurance britanskog istraživača Ernesta Shackletona, koji je teško oštećen ledom i potonuo 1915. kod Antarktika, pronađena je u Weddellovom moru na dubini od 3.000 metara, objavili su istraživači.

„Vrlo smo uzbuđeni što smo lokalizovali i snimili slike Endurancea“, rekao je Mensun Bound, direktor istraživačke misije koju je organizovala fondacija Falklands Maritime Hritage Trust.

„To je daleko najljepša drvena olupina koju sam ikad vidio. Stoji uspravno, vrlo ponosno na dnu mora, netaknuta, u fantastično očuvanom stanju“, dodao je istraživač i rekao da može da se pročita čak i ime broda.

 • Ostaci broda otkriveni su na oko šest kilometara od mjesta njegovog potapanja, naveli su istraživači.

  Ekspedicija za potragu koja broji oko 100 ljudi napustila je Cape Town 5. februara na južnoafričkom ledolomcu, nadajući se da će naći olupinu prije kraja ljeta u toj oblasti.

  Endurance je napustio britansko ostrvo Južna Georgia u Južnom Atlantiku krajem 1914. na ekspediciju predvođenu Shackletonom, u prvom pokušaju prelaska Antakrtika od Weddellovog mora do Rossovog mora preko Južnog pola. Shackleton je krenuo u ekspediciju sa timom od 27 ljudi. Ali januara 1915. brod je zarobljen u ledu u Weddellovom moru blizu ledene barijere Larsen. Zarobljen mesecima brod je polako lomljen ledom i potonuo u novembru 1915, na dubinu od oko 3.000 metara, prenosi Beta.

 • Ekspedicija je postala legendarna zbog uslova preživljavanja posade koja je mjesecima kampovala na ledu prije nego što se odvojio i oni su se u čamcu sklonili na negostoljubivo ostrvo naspram Antarktičkog polustrva.

  Takođe zbog smjelog Shackletonovog putovanja, on je u čamcu iz Endurancea sa nekoliko svojih ljudi, krenuo da traži pomoć i vratio se i spasio cijelu posadu.

  Uz talase koji su nekada dostizali visinu i do 20 metara, plovili su pune dvije sedmice  preko 1.482 kilometara ledenog okeana do ostrva Južna Georgia. Zatim su pješačili gotovo 52 kilometra duž planinske unutrašnjosti ostrva i naposljetku pronašli pomoć – lovce na kitove.

 • Ekspedicija Endurance 22, koristila je savremenu tehnologiju i posebno dva podvodna drona u istraživanju te oblasti koju je sam Shackleton opisao kao “najgori dio najgoreg mora na svijetu” zbog uslova koje je stvorio led.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,