Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ispod kuće našli tajanstveni kovčeg djevojčice star 145 godina (VIDEO)

Preuzmite sliku

Zbog promjene urbanističkog plana u San Franciscu 1920. godine premješteno je 30 hiljada grobova, no jedan je ipak ostao netaknut. Na njemu je sagrađena kuća, koja je tek nedavno djelomično srušena. Tijekom rušenja ispod nje je pronađen brončani kovčeg sa staklenim oknima, u kojem je ležala trogodišnja djevojčica, pokopana prije 145 godina.

O njoj se ne zna ništa, a vjerovatno se neće ni doznati. Iako je od pokopa prošlo gotovo stoljeće i pol, koža i kosa djevojčice, vjerovatno zbog kvalitete lijesa, ostale su sačuvane. U dobrom je stanju i njena bijela haljina, a u rukama i kosi djevojčice još se uvijek nalazi nekoliko cvjetova.

Kovčeg su pronašli građevinski radnici tijekom renovacije obiteljske kuće Ericke Kerner, na dubini od jednog metra, piše Daily Mail.

“Njena kosa je još uvijek bila tu, kao i nokti te cvijeće posuto po tijelu”, opisao je jedan od radnika, Kevin Boylan za KTVU.

Ericka Kerner ostala je u šoku nakon što je doznala da je prema zakonu kovčeg djevojčice njena briga. Odlučila je ponovno pokopati kovčeg, no tu su se stvari zakomplickovale jer to prema zakonu nije mogla učiniti bez postojeće potvrde o smrti. S obzirom na to da su istražitelji tražili da se kovčeg nakratko otvori, tijelo se počelo ubrzano raspadati.

“To nije u redu, ako je grad prije sto godina preselio 30.000 tijela, ne vidim zašto se isto ne bi moglo napraviti s ovim kovčegom”, rekla je Kerner i dodala da se osjeća loše jer djevojčica nije dostojanstveno pokopana, već se nekoliko dana nalazila u njenom vrtu.

U pomoć joj je priskočila udruga koja se bavi organizacijom pokopa za neidentifikovanu djecu te je kovčeg premješten u lokalnu mrtvačnicu.

“Ona je bila nečije dijete, morali smo to učiniti. Da se pročulo da se u nečijem vrtu nalazi toliko star lijes neko bi ga pokušao ukrasti”, rekla je Elissa Davey, predsjednica udruge “Vrt nevinosti”.

Ta udruga neidentifikovanu djecu pokapa s dekicom, igračkom i pjesmom napisanom za njih te im daje i ime. Očekuje se da će se isto dogoditi i s tijelom nepoznate djevojčice. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,